Informiši se

Održan vebinar o opasnosti infodemije

Održan vebinar o opasnosti infodemije

U sredu, 20. maja 2020. godine održan je onlajn vebinar na temu Pandemija lažnih vesti u organizaciji udruženja Mladi. 

Pandemija bolesti Covid-19 praćena je velikim brojem lažnih informacija zbog čega i sve je više primetno da se ne borimo samo sa pandemijom nego i infodemijom, odnosno velikim brojem lažnih informacija koje se pojavljuju u medijima i javnoj sferi.

Kako lažne i manipulativne informacije mogu biti opasne ne samo po zdravlje građana i građanki nego i po zdravu demokratiju, na ovu temu govorili su Ana Lalić, novinarka Nova.rsStefan Janjić, urednik Fake News Tragač portala i Jovana Jović, urednica Youth Vibes. Razgovor je moderirala Danica Ilić, novinarka Media Diversity Institute London.

Ana Lalić, bila je uhapšena nakon što ju je Klinički centar Vojvodine prijavio tužilaštvu zbog njenog teksta o lošim uslovima rada u ovoj ustanovi. Ana je u svom tekstu ukazala na loše uslove u kojima se radi u Kliničkom centru Vojvodine, nasuprot navodima vlasti o stanju u bolnicama, koji su se ubrzo uspostavili kao pokušaji prikrivanja istine. Ona je tokom vebinara istakla da je važno uspostaviti jasnu razliku između nezavisnih medija, koji imaju za cilj pravovremeno i istinito obaveštavanje građana i režimskih medija u službi vlasti. Kada se govori o širenju lažnih vesti putem medija i društvenih mreža, utisak novinarke portala Nova.rs jeste da lažne vesti potiču i od samog državnog vrha kroz zvanična saopštenja. Njeno hapšenje rezultiralo je očiglednom zamenom teza, jer su samim tim, njen tekst i informacije iznete u njemu, pali u drugi plan, čime je vlast još jednom pokazala kako uspešno može manipulisati sopstvenim narodom, zaključila je Ana.

Sagovornici su se složili da su društvene mreže idealno mesto za munjevito širenje lažnih informacija, a Stefan Janjić predstavio je nalaze istraživanja koje je Fake News redakcija sprovela u periodu od 12. marta do 12. aprila. Zabrinjavajući je podatak da su lažne vesti u tom periodu podeljenje na Fejsbuku čak 220.000 puta, a broj ljudi do kojih su doprele, još je i veći. Stefan je istakao da cilj redakcije čiji je urednik nisu klikabilni tekstovi i širenje panike, te da oni ni nemaju za cilj takmičenje sa medijima koji jure samo profit. Na pitanje kako mlade privući da se okrenu pravim izvorima u traženju informacija, odgovor jeste da je potrebno kvalitetan sadržaj učiniti zanimljivijim, kroz kratke tekstove koji sadrže dosta fotografija i video zapisa. 

Slika mladih u medijima je stereotipna, ili su mladi genijalci koji su pobedili na takmičenju ili su vrlo dekadentni, nema slike prosečne mlade osobe u medijima, a nemaju ni priliku da govore o sebi već o njima često govore razni zvaničnici, kaže Stefan. 

Jovana Jović, kao srednjoškolka koja je i sama zatrpana obiljem neproverenih informacija ističe važnost predmeta Medijska i informatička pismenost, smatrajući da je medijska pismenost preduslov za političku. U onlajn istraživanju portala Youth Vibes, Jovana je potvrdila da mladi traže relevante izvore za informisanje, što pokazuje da mladi nisu nezainteresovan segment društva. Ona je istakla veliku odgovornost javnih ličnosti u širenju vesti i manipulisanju masom.

Vebinar je bio odlična prilika za sve, a naročito za mlade da se upoznaju sa opasnošču širenja lažnih vesti, načinima za njihovo suzbijanje i portalima koje su govornici preporučili kao relevante izvore informisanja. 

Najnovije