Mingl kutak

Šta za mene znači posao iz snova?

Šta za mene znači posao iz snova?

Odabir zanimanja često se smatra jednom od najvećih i najvažnijih odluka u životu. Ta odluka postane još više zastrašujuća kada shvatimo da živimo u svetu neizvesnosti u kome smo često prinuđeni da biramo: Dovoljno novca ili posao koji volimo? Srećni su oni koji imaju oba, ali njih je veoma malo.

Šta je za mene posao iz snova?

Moj odgovor na ovo pitanje je: Posao koji me motiviše i konstantno izaziva da budem bolja i da iznova napredujem. Ali odgovor ne može biti tako jednostavan kada uzmemo u obzir i spoljne činioce kao što su ekonomska situacija u zemlji, nisko plaćeni poslovi, kao i činjenica da, ukoliko izabereš određeno zanimanje i grčevito mu se posvetiš, to i dalje ne garantuje da ćeš zapravo raditi ono za šta si se školovao/la. 

Većina ljudi poučena godinama i iskustvom, daje ti razne savete, a ti se nalaziš na raskrsnici između dobronamernih saveta i ličnih želja. Razni komentari pokušaće da utiču na formiranje tvog stava. Mnogi će reći da treba da radiš ono što voliš, ali će nabaciti čudan izraz lica kada shvate da se tvoja vizija sebe ne podudara sa njihovom. Istina je da je odluka o poslu kojim ćeš se baviti jedna od najtežih koj ćeš doneti u toku života, ali tim bolje treba da je doneseš sam/a. Međutim, često je to mnogo lakše reći nego učiniti.

Tvoj posao iz snova vrlo lako može da se nađe na listi onih koji nisu cenjeni ili su loše plaćeni. Ukoliko tome dodamo pritisak okoline, nastane veliki prasak mišljenja koji stvara sve veći haos u tvojoj glavi. Ali ne zaboravi, posle velikog praska rodilo se nešto dobro. Ako želiš da budeš automehaničar/ka, zašto da ne? Ukoliko voliš to i trudiš se, bićeš uspešan/na u svom poslu. Tvoje težnje biće usmerene ka usavršavanju, sticanju novih znanja u oblasti koja te zanima, što vodi ka sve većem uspehu, a time i materijalnoj satisfakciji. Ne dozvoli da te neko ubedi da je ono čime želiš da se baviš glupo ili nevažno, jer svako zanimanje je bitno. Ukoliko je tržište rada jedna velika mašina, to da li će ono  funkcionisati može da odredi naizgled nebitan šraf.

Često ćeš čuti kako moraš da biraš između komfora i novčane satisfakcije i to nije daleko od istine. Retki su oni koji imaju oba, a ukoliko nisi te sreće u jednom trenutku moraćeš da prevagneš na jednu od ove dve strane. Pitanje je samo čime ćeš biti zadovoljniji/a. Veća plata na kraju meseca, može doneti osećaj zadovoljstva samo tog dana kada ti novac legne na račun, ali šta je sa ostalih trideset? Ovaj primer ne isključuje mogućnost da posao vremenom zavoliš ili na njemu upoznaš ljude koji će ga umnogome olakšati. Da li bi radio/la posao iz snova, ali da za njega dobijaš manje novca? Povećanje plate nije nemoguće rešenje, ali opet, ništa nije sigurno. Dobra vest je da, za šta god da se odlučiš, nisi vezan/a lancima! Uvek možeš da promeniš posao, kao i fakultet, jer možeš shvatiti da ono za šta se školuješ zapravo nije ono što želiš da radiš celog života. Nije smak sveta ako promeniš fakultet, ili ukoliko ne želiš da ideš na isti, pod uslovom da si siguran/a u svoju odluku.

Odluka o tome kojim poslom želiš da se baviš jedna je od najvažnijih koje ćeš doneti na životnom raskršću. Ali bez panike. Pogrešan izbor ispravlja se pravim. Na tebi je da dobro razmisliš i ne srljaš, da ne dopustiš da ti tuđa očekivanja stvaraju dodatni pritisak i potrudiš se da ostvariš ono što zamisliš. 

Autorka: Jovana Stevanović

Fotografija preuzeta odavde

Najnovije