Biber konkurs: Suočavanje sa prošlošću

Otvoren je četvrti po redu konkurs za kratku priču Biber. Radove mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.

Tema je konkursa je proširena, kao i prethodni put. Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem sa prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u neprijateljskim cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs je otvoren do 1. decembra 2020. godine.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:

  • Prva nagrada 800 evra;
  • Druga nagrada 600 evra;
  • Treća nagrada 400 evra.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

Odluka žirija biće objavljena do kraja aprila 2021. godine.

Konkurs organizuje Biber tim uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. Ovim konkursom Biber tim želi još i da doprinese kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susedstva i da podrži angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promenu.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

04. May 2020.
Najnoviji konkursi