Pokreni se arhiva

Otvorene su prijave za TAKT festival

Otvorene su prijave za TAKT festival

Otvorene su prijave za takmičare/ke u okviru TAKT festivala koji će se održati od 24. do 26. septembra 2020. godine.

Šta je TAKT?

TAKT (Tradicionalno Akustično Kompozitorsko Takmičenje) fest je multimedijalni, interkulturalni festival koji se organizuje deveti put zaredom. Sada već zaista tradicionalan, ali sa godinama mnogo više od akustičnog. Cilj festivala je promocija autorske muzike izvođača i muzičkih grupa iz Srbije, regiona, ali i šire.

TAKT je počeo kao demo festival koji je pružao podršku onima koji nisu imali prostora na velikim festivalima. Devet godina nakon toga, postali su internacionalni i prepoznatljivi po promociji i negovanju autentičnog umetničkog stvaralaštva. Takmičari dolaze sa i bez iskustva, afirmisani i neafirmisani, sa jednom gitarom ili celim bendom. Osim takmičarskog dela, mogu da učestvuju i u svim ostalim aktivnostima tokom trodnevnog festivala (filmskom i pozorišnom delu, performansima, koncertima, tribinama, radionicama) i druženju sa učesnicima iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Francuske i iz drugih zemalja.

Ko može da se prijavi?

Pravo učešća na festivalu imaju pojedinci i muzičke grupe, autori muzičkih dela, bez obzira na žanr muzike, a u skladu sa pravilima i etičkim kodeksom festivala. Prednost imaju učesnici (samostalni izvođači) ili autori pesama (u slučaju grupnog nastupa) mlađi od 35 godina. Na festivalu se učestvuje jednom autorskom pesmom. Pozdravlja se izvođenje pesama na maternjem jeziku, iako je dozvoljeno izvođenje na svim jezicima.

Pesma kojom se učestvuje na festivalu ne sme biti deo zvaničnog izdanja, niti da je u procesu objavljivanja do završetka festivala. Pored takmičarske pesme, učesnici će izvoditi dve dodatne autorske numere van konkurencije. Prednost se daje onim autorima čije i ostale dve pesme odgovaraju propozicijama takmičarske pesme. Finalisti TAKT-a imaju dodatni zadatak: na samom festivalu dobijaju temu od stručnog žirija na koju treba da osmisle pesmu do finala.

Takmičari autorske pesme ne moraju da izvode na akustičnoj postavci instrumenata, već je dozvoljena upotreba efekata ili dodataka koji menjaju osnovnu boju instrumenta.

Kako da se prijaviš?

Prijava i učešće na festivalu su besplatni i možeš se prijaviti ovdeNakon isteka konkursa za prijavu izvođača, stručni žiri će odabrati najbolje među njima, koji će zatim nastupiti na TAKT festu.

Pobednike očekuju i odlične nagrade, muzička oprema, učešće na festivalima u zemlji i okruženju, a svi finalisti dobijaju izmontirani video materijal jedne pesme sa nastupa.

Organizator TAKT festa je Asocijacija Kulturanova. Kulturanova pokreće interkulturalni i intersektorski dijalog u društvu, podstičući kreativnost mladih kroz umetničku edukaciju, produkciju kulturnih sadržaja i unapređivanje javnih politika u oblasti kulture i mladih.

Za sve eventualne nedoumice, kontakt osoba je Jelena Božić: jelena@kulturanova.org 

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije