Mingl kutak

Da! – Zabavljaj se s devojkom koja putuje

Da! – Zabavljaj se s devojkom koja putuje

Nedavno je na Internetu osvanuo tekst pod naslovom “Nemoj da se zabavljaš s devojkom koja putuje” (‘Don’t date a girl who travels’), odlično sročen, koji opisuje nezavisnu ženu koja ne može biti vezana, ženu kojoj je suđeno da istražuje, ženu koju ne treba sputavati.

Pročitala sam ovaj tekst i nasmešila se, prepoznavši mnoge vrednosti koje sam i sama otkrila tokom svojih putovanja. Snažnim i odsečnim tonom autor govori o životu bez konvencija i ženi koja mudro bira da se ponaša po sopstvenoj volji, umesto povinujući se tuđoj.

Međutim, nisam mogla da se ne zapitam: Zašto ne juriti život zajedno sa njom? Zašto se tekst koji promoviše strastvenu ženu završava savetom da je pustiš da ode? Zašto žensko samopouzdanje i kipeća radoznalost idu ruku pod ruku sa samoćom?

Ja na to kažem: Da! – Zabavljaj se s devojkom koja putuje.

To je devojka koja sedi sa šoljom tople kafe, kosom sklonjenom s lica u grozničavim pokušajima da pretoči svoja iskustva u priče. Ne pokušava nikoga da impresionira i navikla je da je ljudi ne poznaju. Često pravi pauze da bi podigla pogled sa svog dnevnika i prošarala očima po prostoriji, dok nežno gricka nokat nalakiran u crveno.

Zabavljaj se s devojkom koja putuje, jer ona zna kako da stvori avanturu. Ona nije tip osobe koja čeka da joj zabava sama padne u krilo. Gde god se nalazila, ona će predložiti izlazak napolje istraživanje okoline ili iznajmljivanje bicikala, čak i ako su joj polja koja se prostiru unaokolo dobro poznata. Ona je posvećena širenju sopstvenih vidika, želi da postavlja bolja pitanja, iako je svesna da odgovori retko mogu da doskoče složenosti situacije.

Sa njom nikad nećeš imati osećaj da je ono što si u stanju da materijalno ponudiš od ikakve važnosti. Njen ranac je već pun; u tome što nudiš ona vidi samo skupu besmislicu bez tračka ljubavi.

To je devojka koja zna kako da privoli sebe da izađe iz granica svoje zone komfora, šta više, za razliku od mnogih, ona upravo tome teži. Proces u kome istražuje za šta je sve sposobna pričinjava joj ogromno zadovoljstvo i, pogodi šta! Ona misli da je ambicioznost seksi i radoznala je da čuje kakve si to smešne i naizgled nemoguće ciljeve sebi zacrtao, jer veruje da si u stanju da ih dostigneš.

Na putovanjima je provela dovoljno vremena da nauči da ceni sve što znači dom -  mala zadovoljstva poput domaćeg sira, zagrljaja člana porodice i razgovora sa dugogodišnjim prijateljem bez hiljadu puta ponovljenih priča o tome ko je i odakle dolazi.

Zabavljaj se s devojkom koja putuje i nikad neće morati da brineš o njenoj sposobnosti da se prilagodi. Može da zaspi bilo gde, navikla je na loša kupatila, dane bez šminke, kosu ulepljenu u morsku so i planove koji se ostvaruju na neplaniran način. 

Ona ceni vreme provedeno u sadašnjosti. Sanjarenje o prošlosti dešava joj se ponekad, ali verovatnije je da će te zgrabiti za ruku i izvući kroz vrata, jer napolju ima novih zalogaja koje treba probati i ulica kojima treba lutati.

Ona je tvrdoglava, ima svoje mišljenje i ne plaši se da ga iznese i sluša eho svog glasa potom.

Zabavljaj se s devojkom koja putuje i komunikacija više nikad neće biti nešto o čemu ćeš morati da brineš. Imaš devojku koja voli da bude sigurna da je ono što je htela da kaže pravilno shvaćeno i zna da je strpljivost jedan od ključnih faktora razumevanja među ljudima. Onda kada se u vašoj vezi pojave kamenčići spoticanja (a uvek se pojave), ona će želeti da poradi na njima, svesna da se takve situacije mogu razviti na nepredvidive i nesavršene načine. 
            
Naučila je da je suština sreće poverenje. Kako je naučila da veruje sebi i ljudima oko sebe, neće imati problem ni da veruje tebi.
            
Strastvena je. Zagovori je i postaće nezaustavljiva, što ne znači da ne ume da sluša. Zapravo, prilika da upozna zanimljive ljude je ono što je drži u celoj toj priči o putovanjima. Ona pravi mentalne zabeleške o tim ljudima i načinima na koje su joj obeležili život.
              
Ona ume da bude i sama, pa joj nećeš biti potreban na baš svakom koraku tog putovanja. Zapravo, ohrabrivaće i tebe i sebe da istražujete mesta, što zajedno, što svako sledeći sopstveni nosić.
To ne znači da se neće često oslanjati na tebe, ušuškati u tvoje krilo i priznati da se izgubila. Ona se ne plaši da zatraži pomoć onda kad joj je potrebna.

Dakle, zabavljaj se s devojkom koja putuje, onom koja ima sopstvene snove, ambicioznom i hrabrom. Zaljubi se u nju, postavi joj izazov, ali je i pusti da vodi. Ceni njenu nezavisnost i obećaj da ćeš držati korak.



Tekst: Tajler Protano-Gudvin (Tyler Protano-Goodwin)
Prevod sa engleskog: Jovana Georgievski   

Najnovije