Mingl kutak

Prednosti jednog marginalca

Prednosti jednog marginalca

–      Je l' ti uvek toliko mnogo razmišljaš, Čarli?  

–      Je li to loše?

–      Ne mora biti. Samo, ljudima je ponekad razmišljanje izgovor da ne bi učestvovali u životu.

–      Je li to loše?

–      Jeste.

Prednosti jednog marginalca (The Perks of Being a Wallflower) je roman o odrastanju koji je napisao američki autor Stiven Šboski. Iako je izašla u izdanju MTV-a i bila namenjena tinejdžerskoj publici, ovu knjigu mogu da čitaju i odrasli. Makar oni među njima, koji žele da se sa nostalgijom sete nekih starih događaja koji se dese tokom svakog odrastanja i sazrevanja.

Knjiga je objavljenja 1999. Godine, prevedena na trideset i jedan jezik i bila je gotovo godinu dana na listi bestselera Njujork tajmsa. Koncipirana je kao niz dnevničkih zapisa u formi pisama, koja njen glavni protagonista Čarli piše izmišljenom prijatelju. Stiven Šboski je rekao da mu je ovaj način pisanja omogućavao da bude dovoljno intiman opisujući Čarlijev svet i njegovu psihu, a opet, prilično lako za pisanje tako da je mogao da napiše po dva 'pisma' za jedan dan.

Čarli je autsajder. On je onaj dečak koji na žurkama ne igra sa devojkama, već stoji sa strane, naslonjen na zid, kao biljka puzavica. Nakon što je na kraju osnovne škole njegov drugar Majkl izvršio samoubistvo, Čarli želi da početak srednje škole bude i njegov novi start u životu. Zato počinje da se druži sa grupom malo drugačijih marginalaca nego što je on sam. Maturanti sa kojima Čarli počinje da se druži su Patrik – autovani gej, Patrikova polusestra Sem i Meri Elizabet – fanatična pričalica i ljubiteljka alternativne umetničke scene. Čarli, koji je toliko dobro i čisto biće da ga to prosto čini frikom, odlično se uklapa u ovo društvo neuklopljenih. On sa njima sluša odličnu muziku, posećuje žurke, diskoteke, eksperimentiše sa drogama i pićem.

Čitajući knjigu, gotovo da možete da slušate muziku zajedno sa glavnim junacima. Tu su Bitlsi, Pink Flojd, Nirvana, Bili Holidej, Džim Morison, Blondi, Suzan Vega, Smitsi, Vilidž Pipl... Knjiga je puna i referenci na tada popularne predstave i filmove, kao što su Diplomac, Producenti, Hana i njene sestre, MASH, Društvo mrtvih pesnika, kao i, naravno, The Rocky Horror Picture Show.

Roman je zbog sadržaja u kome se spominje tinejdžerska seksualnost i korišćenje droga često bio na meti napada zabrinutih roditelja i školskih odbora, a u nekim američkim državama je zabranjena u školskim bibliotekama. Kritičari ovu knjigu porede sa Selindžerovim 'Lovcem u raži'. Šboski kaže da nije kopirao Selindžerov stil, mada shvata da publika može da poredi Čarlija i Holdena, ali dodaje da su ovi junaci totalno različite osobe, sa svojim jedinstvenim problemima i pogledima na život.

Po romanu je snimljen istoimeni film sa Loganom Lermanom i Emom Votson u glavnim ulogama.


Pročitaj i pesmu autorke Lang Leav


Autor: M. Aranđelović






Izvor: optimist.rs (2014) 

Najnovije