Nedelja klimatske diplomatije - Talanoa dijalog na Adi Ciganliji

CDW

Manifestacija Klimatsko selo na Adi Ciganliji održana je 29. septembra u okviru Evropske nedelje klimatske diplomatije (European Climate Diplomacy Week). Od 24. do 30. septembra organizovani su različiti događaji sa ciljem podizanja svesti o značaju životne sredine, a Klimatsko selo otvoreno je simboličnom vožnjom bicikla oko Savskog jezera kojoj je prisustvovao i Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

Članovi i članice portala za mlade Mingl imali su priliku da razgovaraju su sa predstavnicima francuske ambasade koji su predstavili svoj projekat za odlaganje đubreta. Organizacija Jedan stepen Srbija promovisala je projekat pet najboljih srpskih studenata - detaljni plan i scenario razvoja proizvodnje zelene odnosno eko energije u Srbiji. Na štandu Nemačkog udruženja za međunarodnu saragnju (GIZ) razgovaralo se o prečišćavanju Palićkog jezera koje se vrši donacijom Nemačke. Pored radionice o solarnim pločama, svoju radionicu je imala i Gimnazija Uroš Predić iz Pančeva. EU info centar posvetio se najmlađim posetiocima koji su imali priliku da nauče nešto više o Evropskoj uniji.

Centralna tema ove godine je Talanoa dijalog - razmatranje rezultata kolektivnih napora u ostvarivanju ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom o klimatskim promenama. Cilj Evropske unije jeste da smanji za 40% emisije gasova staklene bašte u odnosu na 1999. godinu, da poveća udeo obnovljivih izvora energije na najmanje 27% i podigne nivo energetske efikasnosti na 27%.

Evropska nedelja klimatske diplomatije, organizovana je sa ciljem da države članice Evropske unije brojnim događajima inspirišu dalje akcije i podstiču dijalog i saradnju o klimatskim promenama. Pored Klimatskog sela, istog dana na Adi Ciganliji organizovana je i Evropska nedelja sporta, odnosno Sportski dan na Adi.

Članovi i članice Mingl redakcije učestvovali su u Evropskoj nedelji klimatske diplomatije u okviru projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategijeRealizaciju ovog projekta sufinansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine, stavovi izneseni u tekstovima ne predstavljaju stavove Ministarstva.

Autor: Aleksa Petrović

03. Oct 2018.
Milana Veljko
Poslednji tekstovi