Eko (s)vest

Deseti Green FEST: Budućnost je na Zemlji!

Deseti Green FEST: Budućnost je na Zemlji!

Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, BAZAR BEZ OTPADA – na kome će se predstaviti domaći zeleni” preduzetnici, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom Veliki zeleni zid, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma Grad boga). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu - oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konursa Priroda u pozitivu.

Film  Postanje 2.0 biće prikazan, u sredu, 16. oktobra u 18 časova. Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, nam donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita. U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog Parka iz doba Jure

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra od 18 časova na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine - Zelena laž. Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.  Reditelj Verner Bote, vas vodi u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala. Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga - Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste - film Rino dolarikoji počinje u 20 časova. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko 2 godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film Kako pojesti Uskršnje ostrvo, ispričan kao priča reditelja svom novorođenom sinu o istoriji svog naroda koji je sagradio preko 900 skulptura glava, izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine. Ovaj film je, gotovo recept, za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti sa kojom se suočavaju lokalne zajednice širom sveta.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija More senki, u petak, 18. oktobra u 20 časova. Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

Festival će takođe imati i veoma bogati obrazovni izložbeni program, čije detalje možeš videti na ovom linku. 

Ulaz na sve programe je besplatan, osim za filmove koji će biti prikazani u Velikoj Sali. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ticket Vision u sklopu Doma omladine Beograda po ceni od 200 za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Informacije o događaju kao i propratna fotografija preuzete su odavde.

Najnovije