Informiši se

Zašto je dualno obrazovanje tema budućnosti

Zašto je dualno obrazovanje tema budućnosti

Danas se u medijima pojavila vest da je dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost. Zato smo rešili da ti malo bliže predstavimo ovu temu.

Dualni sistem se odnosi na kombinaciju teorije i prakse u obrazovanju. Osnovni cilj je da se obezbedi kvalifikovana radna snaga za privredu Srbije, što predstavlja jedan od osnovnih izazova ove zemlje. Jedna od ambicija reforme sistema srednjeg stručnog obrazovanja odnosi se na prelazak sa sistema srednjeg stručnog obrazovanja koje se zasniva na školi na dualni sistem srednjeg stručnog obrazovanja. Za sada u Srbiji postoji 14 programa za dualno obrazovanje, a dogovoreno je sa Svetskom bankom da se broj programa podigne na 70.

Prema studiji „Dualno srednje stručno obrazovanje u Srbiji“, „ključna karakteristika je kombinacija teorije i prakse, mišljenja i delovanja, razmišljanja i rada. Sledeći taj argument, dva faktora su presudna u uspostavljanju održivih procesa učenja: (1) usklađeno smenjivanje teorije i prakse, koje se u idealnom slučaju odvija na različitim mestima za učenje; (2) visokokvalitetna obrazovna iskustva na svakom od mesta za učenje.“

Dualno obrazovanje je potrebno za razvoj industrije i bolje usklađivanje obrazovanja i tržišta rada.

Danas smo u novinama mogli da pročitamo da je kvalitet obrazovanja u Srbiji nizak, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta. Iako se mi ne bismo složili sa tim, pošto smatramo da i drugi univerziteti u Srbiji itekako imaju da ponude kvalitetno obrazovanje, svakako stoji da bi kvalitet na generalnom nivou mogao biti daleko bolji. Ono što se uči u formalnom sistemu obrazovanja u pojedinim oblastima odavno ne prati praksu i moderne trendove. Za određene oblasti na fakultetima ne postoje adekvatni mentori za doktorske studije.

Ako se osvrnemo na primer Švajcarske i na izjavu ambasadora Švajcarske Filipa Gea da ova zemlja ima najnižu stopu nezaposlenosti u svetu zahvaljujući dualnom obrazovanju, jasno je zašto je ova tema itekako važna.  No, isto tako je važno a tome se nadamo – da se naša politika u toj oblasti neće svesti na kopiranje tuđih sistema, već pre svega na potrebe naše zemlje. 

 

Najnovije