Informiši se

Peuzmi priručnik za prevenciju rodno zasnovanog nasilja među mladima

Peuzmi priručnik za prevenciju rodno zasnovanog nasilja među mladima

Nevladina organizacija Prima objavila je priručnik ”Rodno zasnovano nasilje”, koji predstavlja edukativni materijal namenjen mladima i svima onima koji rade sa njima, bilo u institucija­ma ili u civilnom sektoru.

Priručnik je nastao kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „We Choose Non-violence“ – „Mi biramo nenasilje“, a podržan je u okviru Erasmus+ Youth in Action pro­grama.

„Vodeći se činjenicom da u našem društvu ne postoji dovoljan broj obrazovnih programa, niti dovoljan senzibilitet za rodna pitanja i kontinuirano poštovanje ljudskih prava, kreirali smo ovaj priručnik da bismo budućim vršnjačkim edukatorima, edukatorkama i svima onima koji žele da se bave ovom temom olakšali pristup informisanju i razumevanju osnovnih po­jmova i načina prepoznavanja nasilja, te identifikovanju siste­ma podrške u njihovoj lokalnoj zajednici“, navodi se u uvodu Priručnika.

Iako postoje dokazi o porastu nasilja nad ženama i nasilja među mladima, kako se dodaje, nasilje u adolescentskim vezama i nasilje uopšte teme su o kojima se u našem društvu ne govori baš često.

„Ne postoje programi koji se sistematski bave ovim, premda je rad s mladim ljudima koji ulaze u prve veze važan za razvoj kvalitet­nih odnosa i prevenciju rodno uslovljenog nasilja“, ističe se u Priručniku.

Iz Prime smatraju da se ne treba fokusirati samo na nasilje usmereno protiv žena i devojaka kao na izolovan čin koji je počinio određeni nasil­nik, nego i na, kako su pojasnili, povezanost toga čina sa sistemskim tolerisanjem određenih tipova nasilja i upotrebom nasilja kako bi se ostvari­la društvena očekivanja vezana uz rodne uloge i ponašanja.

Urednica Priručnika, čiji je tiraž 200 primeraka, je izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović-Ivanović, a dizajn je radila grafička dizajnerka Maša Elezović.

Priručnik je objavljen i na engleskom jeziku i dostupan je za besplatno preuzimanje na sajtovima svih organizacija iz 17 država koje su učestvovale u projektu.

Izvor: Dijalog.net

Najnovije