Informiši se

Noć istraživača

Noć istraživača

Manifestacija "Noć istraživača" održana je 30. septembra od 17 do 22h u 11 gradova u Srbiji, pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje pokaži".

U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šabcu i Subotici održani su različiti eksperimenti, predavanja i radionice.

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

Ove godine razbijali smo predrasude o naučnicima!

U Novom Sadu, kandidatu za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, euforija je počela negde oko 17 h kada su se pojedini nastavnici i srednjoškolci okupili i krenuli ka mestu na kom se održavala manifestacija. Svi posetioci dobili su periodni sistem elemenata i raspored časova, a studenti Prirodno- matematičkog i Medicinskog fakulteta, trudili su se da nam na najzanimljiviji mogući način prenesu znanja. Naučno igralište je jedan od najzanimljivijih štandova gde se kroz bezbroj interaktivnih igrica i optičkih varki može prevariti vaše oko, ali i mozak. Da li su osobe u prostoriji iste ili ne u zavisnoti od ugla iz kog gledamo, da li su polja na tabli prava ili kriva i slično. Posetioci su učili i o zdravoj ishrani, imali priliku da vide kako to izgleda život na severnom i južnom polu, hladili sok tečnim azotom, igrali se sa magnetima koji prave razne oblike i lebdećom čigrom koja stvarno lebdi kad se dovoljno jako namegnetiše.

U Inđiji, "Noć istraživača" održala se u periodu od 14 do 20 h na šetalištu. Veliki broj posetilaca prisustvovao je ovoj manifestaciji, a prisutni su mogli da vide mnoge eksperimente kao što su električno pražnjenje munje dobijene Teslinim transformatorom, Ajnštajnovu šolju čaja, razigrano mleko. Saznali smo kako se može dobiti kristal i lava u boci, a diskutovali o tome da li nervne ćelije imaju GPS.

Sve eksperimente pripremili su učenici i učenice osnovnih i srednjih škola u Inđiji.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru, a ove godine održana je u preko 250 gradova.
Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Autorke: Dunja Banjac i Mima Ryan

Najnovije