Informiši se

Unija srednjoškolaca Srbije

Unija srednjoškolaca Srbije

Unija srednjoškolaca/ki Srbije (UNSS) je nevladina, nacionalna, omladinska organizacija koja okuplja učeničke parlamente i srednjoškolce/ke širom Srbije.

UNSS želi školu u kojoj će učenici/ce biti ravnopravni akteri i oni koji odlučuju, a ne pasivni primaoci znanja. Ideja razvijanja kritičkog razmišljanja kod učenika/ca i osnaživanja za organizovanje i učešće u aktivnostima koje će poboljšati kvalitet srednjoškolskog života, bila je pokretač njihovog aktivizma.

Smatraju da je neophodno omogućiti svim učenicima/cama pravo, prostor, priliku, podsticaj i podršku da razviju svoje ideje i ispolje svoje kreativne potencijale.

Neki od osnovnih ciljeva Unije srednjoškolaca/ki je osnaživanje i jačanje kapaciteta učeničkih parlamenata, neformalno obrazovanje i podsticanje aktivizma kod srednjoškolaca, stvaranje institucionalnog okvira za učešće srednjoškolaca/ki u procesima donošenja odluka u školama, kao i stvaranje otvorene, inkluzivne i bezbedne školske zajednice.

Glavno upravljačko telo UNSS-a je Generalna skupština koju čine svi predstavnici/ce učeničkih parlamenata koji su članovi organizacije. Generalna skupština se sastaje jednom godišnje kako bi donela odluke o najvažnijim pitanjima. Upravni odbor ima zadatak da sprovede godišnji plan donesen na Generalnoj skupštini i da zastupa organizaciju pred drugim organizacijama i institucijama na državnom i međunarodnom nivou.

Dok tim lokalnih koordinatora i koordinatora za Beograd, radi na širenju mreže i osnaživanju učeničkih parlamenata. Marketing tim brine o promovisanju Unije, vizuelnom identitetu, kao i širenjem informacija značajnim za srednjoškolce/ke.

Jedan od mnogih projekata koji će se realizovati tokom 2017, pored saradnji sa ASuBih-om (Asocijacijom srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini) kao i drugim evropskim srednjoškolskim organizacijama, je i projekat “Budućnost #za5”.

Ideja je da kroz interesantna predavanja, zabavne i edukativne radionice i rešavanje case study-ja motivišu i pruže podršku mladima za što lakše buduće zaposlenje. I to kroz 5 značajnih oblasti – predavanja o modernim zanimanjima, radionice #za5, započinjanje poslovanja – startuj #za5, izazovni case study i digitalizacija. Aktivnosti će se sprovesti u 11 gradova Srbije gde će se učiti kako da se usavršiš i stekneš potrebna znanja koja poslodavcima veoma znače i na šta obraćaju pažnju prilikom zapošljavanja, a nisu obuhvaćena formalnim obrazovanjem. Takođe, projektom su obuhvaćeni i studenti, za koje se organizuju Dani karijere u pet univerzitetskih centara.

“Budućnost #za5” UNSS sprovodi u saradnji sa organizacijom “Centar E8”, uz organizacionu i PR podršku agencije V+O Communication. Projekat je podržan od strane Coca-Cola Fondacije i Ministrarstva omladine i sporta. Ako te interesuje ovaj projekat, sve informacije možeš pratiti na zvaničnom sajtu projekta i društvenim mrežama.

Ako te interesuju druge aktivnosti UNSS i dešavanja u narednom periodu, prati ih na njihovom sajtu.

Autorka: Jovana Jankov

Najnovije