Informiši se

Rok kamp za devojčice konačno u Srbiji

Rok kamp za devojčice konačno u Srbiji

Prošle godine devojčice su lepo reagovale na besplatne časove bubnjeva koji su održani u tri grada u Srbiji, što je dalo za povod da se ovog leta održi prvi rok kamp za devojčice.

„Rok kamp za devojčice“ deo je programa beogradskog FEMIX-a, koji je ogromnu podršku dobio na sajtu superste.net, ali i na društvenim mrežama. To je ovu ideju dovelo u finale SUPERSTE takmičenja i podržana je donacijom ERSTE banke.

Ovaj rok kamp će na sedam dana, devojčicama omogućiti pre svega druženje i dobru zabavu, ali i da isprobaju svoje talente u sviranju različitih muzičkih instrumenata (gitara, bubnjevi,bas gitara ili klavijature).

Ovakvi događaji su već decenijama prisutni u Skandinaviji i Americi, a konačno će i kod nas devojčice moći da uzmu rok instrument, pokažu talenat i možda naprave prvi korak u svojoj muzičkoj karijeri!

Primarna ciljna grupa ovog projekta su trideset devojčica iz različitih gradova Srbije uzrasta od 10 do 14 godina, koje žele da budu učesnice kampa. Dugoročna ciljna grupa ovog projekta je muzička scena i muzička industrija u Srbiji koja bi mogla da dobije nove talente, a i postane svesnija trenutnog češćeg prisustva momaka, kako na sceni tako i iza nje.

Prema listi radija B92 iz 2006. godine, udeo žena u stvaranju i izvođenju rok muzike bio je 6.5 odsto, prema muškom udelu od čak 93.5 odsto.

Cilj ovog projekta je da se devojčice na jedan interesantan i inovativan način podstaknu da ispolje i testiraju svoja znanja, talente i potencijale za šta često i nemaju priliku u jednom veoma važnom razvojnom periodu. Devojčice i dečaci su međusobno ravnopravni, ali to nažalost nije slučaj i na rok sceni. Cilj projekta je da se muzičkoj sceni skrene pažnja da su mnogo češći momci prisutni, a da to ne mora da bude tako.

Organizatori se trude da kamp bude što pristupačniji devojčicama čiji roditelji nisu u posebno dobroj materijalnoj situaciji i nadaju se da će većinu troškova pokriti iz donacija i sponzorstva.

Nakon održanog rok kampa za devojčice tokom leta 2017. devojčice će imati podršku mentorki da se bave rok muzikom i sviranjem instrumenata koje su na kampu učile, biće ohrabrene da nastave sa tim svojim interesovanjem. Učesnice kampa će takođe imati i podršku organizacionog tima, koji će ih plasirati na omladinske, demo i letnje festivale. Ostaće u kontaktu sa mentorkama sa kampa i  međusobno, što je dodatna vrednost kampa.

Za više informacija možete da pišete na femixinfo@gmail.com ili kontaktirate Tatjanu Nikolić, koordinatorku projekta na +381 64 3901 877.

Autorka: Dunja Banjac

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije