Informiši se

Orbanov zakon protiv CEU

Orbanov zakon protiv CEU

Već duže vreme u centru medijske pažnje je i trenutna politička situacija u Mađarskoj. Aktuelni premijer, Viktor Orban u poslednje vreme izazvao je mnoge burne reakcije između ostalog i svojom inicijativom da se zabrani rad CEU.

Prvi put je podignuta prašina još prošle godine sa migrantima, zbog kojih je, bezbednosti radi, podignut zid koji bi trebalo da spreči priliv izbeglica, za koje se sumnjalo da sa sobom dovode i brojne teroriste. Činjenica da u Mađari imaju režimske medije još vise je bacila senku na zapravo, istinitu priču, onoga što se zbivalo u/na/van granice Mađarske.

Studentski protesti, koji su na snazi od aprila meseca, zapravo su posledica slične situacije, koja se opet odvija iza kulisa medija a u vezi je sa zakonom o visokom obrazovanju.

Izmena na kojoj Orban insistira je pre svega usmerena na CEU (Central European University) i podrazumeva restrikciju rada stranih univerziteta i postojećih nevladinih organizacija.

CEU je osnovan 1991. godine u cilju da podrži transfer državnog uređenja iz komunističkog diktatorstva u demokratiju. Za sve ove godine, svog postojanja, CEU je iznedrio veliki broj državnika, akademika i vodećih umetnika no, čitava institucija i njeni zaposleni su direktno ugroženi novim zakonom, koji pre svega pogađa ovu instituciju i (polako) njen dalji rad u Budimpešti, čini nemogućim.

S druge strane, vlada se brani podacima dobijenim nakon regularnog pregleda visoko obrazovnih institucija, pri kojoj je otkriveno da čak dvadeset i osam takvih ustanova, funkcioniše pod okriljem države, totalno nezakonito. Stoga, uvođenje strožih zakona je neophodno.

„Orbanov napad na CEU je ujedno i napad na slobodoumno i liberalno obrazovanje, akademsku slobodu i  visoko cenjene evropske i američke vrednosti.”  - izjavila je Monika Makovej, bivša studentkinja CEU i MEP.

Još jednu zanimljivost u celoj ovoj priči, možda i šlag na tortu, predstavlja činjenica da se Viktor Orban, kao bivši student Harvarda, zahvaljujući Soroševoj stipendiji, okrenuo upravo protiv njega uzevši u obzir da je baš on i osnovao CEU.

Zanemarujući sve, Orban uporno i odlučno tvrdi da Sorošev program i način vođenja CEU samo podstiče izbegličku krizu u Evropi što je neprihvatljivo za njega koji se između ostalog izjašnjava kao glavni zaštitnik Evrope od migracija.

Mnogi tvrde da se iza CEU krije mnogo veća netrpeljivost, između Orbana i Soroša i da je CEU zapravo samo paravan za neke druge osnove netrpeljivosti. Uzevši sve u obzir, CEU je i dalje jedan od izuzetno cenjenih univerziteta, ne samo u Mađarskoj već i u Americi koji već godinama okuplja na hiljade studenata iz čitavog sveta.

Trenutna dešavanja u Mađarskoj, Turskoj ali i u Srbiji i marš iz nezadovoljstva na ulicama, doveli su ove tri države u jednu nezahvalnu poziciju iz koje je, za neke, moguće povući paralelu između njenih lidera.

Narod ima samo jednu poruku: „Dole diktatura!”

Šta ti misliš o ovakvoj vrsti zapažanja? Koliko su situacije u pomenutim zemljama slične, a koliko različite?

Autorka: Jana Staniševski

Izvori: US-linked top university fears new rules will force it out of Hungary

Erdogan, Orban i Vučić – diktatori u pokušaju?

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije