Informiši se

Sa sajma stipendija

Sa sajma stipendija

Jučerašnjim izlaganjem je zvanično zatvoren i ovogodišnji sajam stipendija održan 27. i 28. oktobra u prostorijama Rektorata u Beogradu.

Sama ideja sajma jeste teženje ka podizanju svesti studenata u Srbiji o njihovim mogućnostima i opcijama u budućnosti, prilikom nastavka studija, bilo to na području Srbije ili negde dalje. Iz istih razloga na sajmu su učestvovali mnogi predstavnici poput državnih institucija, fondova, kompanija, ambasada, uključujući i samu Beogradsku otvorenu školu. Koliko je bilo za primetiti, ni zainteresovanih posetilaca nije manjkalo.

No, pitanje je, da li su organizatori uspeli da postignu svoj prvobitni cilj? Naravno, za odgovor na ovo pitanje potrebno je vremena ipak, u međuvremenu nameće se jedno drugo pitanje: da li je moglo nešto drugačije odraditi kako bi bili sigurniji u to da su obavili svoju misiju?

Kao neko ko je prvi put posetio sajam, ne mogu reći da sam isti napustila bez ijedne korisne informacije, ali mogu tvrditi da sam očekivala mnogo više. Sličnog mišljenja bile su i kolege, poznanici i prijatelji koji su takođe prisustvovali sajmu. Smatram da bi ovako jedna manifestacija trebalo da poseduje mnogo više dinamike ali i topline u sebi baš zbog prirode svoje publike, koju mahom sačinjavaju studenti. Na prvi, drugi ili treći pogled ne znam koliko je ovogodišnji sajam ispunio očekivanja drugih ljudi ali je zasigurno bio (pre)formalan.

Mislim da je najveća mana bila sadržana u činjenici da su svi oni koji su držali prezentacije bili otvoreni svega petnaest minuta za dodatne konsultacije, dok su štandovi bili otvoreni za posetioce sve vreme.

Sve u svemu, mogao/la si doći, poslušati, prošetati se kroz najrazličitije štandove, informisati se ukratko, pokupiti reklamni materijal, mada bilo je i onih koji su se ozbiljno savetovali u okviru razgovora sa predstavnicima. U međuvremenu mogao/la si i popiti po koju besplatnu kafu ili pojesti koji sladoled!

Sajam je svakako samo jedno od mesta gde možeš početi da razmišljaš o svojoj budućnosti, možda te usput inspirišu stvari koje nisi ni očekivao/la. Prava priča se ipak dešava kada izađeš kroz ta vrata u svet.

Više o programima Beogradske otvorene škole pročitaj ovde - Studije budućnosti, PolitiKAS, BOŠ Karijera ili pak Akademsko savetovanje.

Fotografija je preuzeta odavde.

 

Najnovije