Informiši se

Novi Sad – omladinska prestonica

Novi Sad – omladinska prestonica

Grad Novi Sad je nakon rada na unapređenju omladinske politike u gradu, zvanično poneo titulu Omladinske prestonice Evrope. Ta titula dodeljuje se Evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda, gradu se pruža prilika da kroz raznolike programe  za mlade prikaže kulturni i društveni život.

Značajne manifestacije

Exit – muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2000. godine. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u Jugoistočnoj Evropi.  

Cinema City – Međunarodni festival koji se jednom godišnje održava u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad postaje grad-festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programom. Posebna pažnja u okviru filmskog programa usmerena je na promociju mladih filmskih autora iz zemlje, regiona i sveta.

Zmajeve dečje igre – najpoznatiji festival dečje književnosti, koji obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu: pozorište, literatura, muzičke predstave. 

Festival uličnih svirača – od 2000. godine Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje ovaj festival koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne scene. 

INFANT – Internacionalni festival alternativnog i novog teatra u Srbiji koji je postao tačka susretanja stvaralaca koji pozorišnu umetnost posmatraju na nov i drugačiji način.  

Dani Brazila – Novosadski samba karneval koji postoji od 2010. godine u Novom Sadu, proteklih godina spojio je na hiljade ljudi sa kulturom Brazila, a poseta festivala postala je želja svih onih koji vole Brazil, a nisu toliko daleko. 

PROSEFEST – Međunarodni festival proze je osnovan sa namerom da književnost vrati njenim korenima. 

Sterijino pozorje – 1956. godine ustanovljeno kao festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150. godišnjice  rođenja i stogodišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. 

Serbia Fashion Week – jedina oficijalna nedelja mode u Srbiji, i najveći modni festival u istočnoj Evropi i organizuje se u Novom Sadu od 2013. godine. 

OPENS

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS19) je projekat koji ima za cilj stvaranje većih mogućnosti za mlade, pri čemu se mladi osposobljavaju da postanu inicijatori pozitivnih promena i sprovode inovativne ideje, ne samo u Novom Sadu već i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Pogledajte aktivnosti koje oni organizuju na njihovom sajtu OVDE.

Autorka: Sara Kajtes

Najnovije