Informiši se

We Should All Be Feminists

We Should All Be Feminists

Ova malena knjiga sa snažnom porukom prvi put je objavljena na srpskom jeziku u izdanju MILICA magazina 2018. godine.

Reč urednice izdanja Milice Laufer, napisanu tim povodom, možete pročitati ovde.

Jedna draga prijateljica mi je rekla da biti feministkinja znači mrzeti muškarce. Zato sam odlučila da budem srećna afrička feministkinja koja ne mrzi muškarce.

Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje Čimamande Ngozi Adiči je knjiga-esej prvi put objavljena 2014. godine. Esej je prilagođeni govor koji je autorka održala na TEDx Euston konferenciji 2012. godine, a koji je dosegao preko četiri miliona pregleda na internetu. Knjiga je doživela izuzetno pozitivne kritike, a mnogi svetski poznati magazini su je proglasili knjigom 2014. godine. Prevedena je na više od 30 jezika.

Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamnda Ngozi Adichie) je američka spisateljica nigerijskog porekla, poznata po svojim kratkim pričama, romanima i brojnim književnim nagradama. Proslavili su je bestseleri Purpurni hibiskus, Polovina žutog sunca, Amerikana.

Nekada sam posmatrala svoju baku i pitala se kakva bi bila da je imala jednake mogućnosti kao muškarci dok je bila mlada. Danas žene imaju više prilika nego u njeno vreme. Zbog promena u politici i zakonu, koje jesu važne. Ali ono što je još važnije je naš stav, naš način razmišljanja.

U septembru 2016. godine, modna kuća DIOR je na svojoj reviji predstavila majice sa natpisom: We Should All Be Feminists.

Hit pevačice Beyoncé Flawless iz 2013. godine sadrži deo originalnog govora We Should All Be Feminists Čimamande Ngozi Adiči.

U Švedskoj je knjiga We Should All be Feminists postala redovna lektira za šesnaestogodišnje srednjoškolke i srednjoškolce.

Šta ako bismo se pri odgajanju dece usredsredili na sposobnosti umesto na pol?

Šta ako bismo se usredsredili na interesovanja umesto na rod?

Najnovije