Informiši se

Održan „Dan socijalnih preduzeća“ u Beogradu

Održan „Dan socijalnih preduzeća“ u Beogradu

Celodnevni događaj „Dan socijalnih preduzeća: podsticanje zapošljavanja mladih kroz socijalno preduzetništvo“ u Kombank dvorani okupio je, 16. oktobra 2018. godine, pored uspešnih socijalnih preduzetnika i stručnjaka u ovoj oblasti, brojne posetioce „Grada socijalnog preduzetništva“, sajma na kom je 21 socijalno preduzeće iz 13 gradova i opština širom Srbije predstavilo svoje usluge, ideje i proizvode.

Od poljoprivrednih i proizvođača hrane, preko onih usmerenih na pružanje socijalnih usluga i posredovanje u zapošljavanju, do kreativne industrije i obrazovanja, proizvođača briketa i reciklera otpada, svim preduzetnicima koji su se predstavili je zajedničko da poslovanjem žele da reše određene društvene probleme, kao i da su učesnici programa podrške socijalnom preduzetništvu u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

„Želim da zahvalim Nemačkoj što pomaže Srbiji i GIZ-u koji je sa nama u mnoštvu projekata, od kojih je sajam socijalnog preduzetništva samo jedan u nizu. Građani treba da znaju da socijalno preduzetništvo kao oblast još uvek nije regulisana zakonom, ali je Ministarstvo prepoznalo potrebu za ovim zakonom i trenutno je u završnoj fazi izrade“, istakao je na otvaranju konferencije Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, scoijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije, i dodao: Brinućemo o mladim ljudima, daćemo im šansu kroz nove zakone i verujemo da će time njihovo poslovanje biti još bolje i da će se širiti, u skladu sa zakonom, a odgovorna Srbija će biti tu da brigu o svom stanovništvu uzdigne na najviši mogući nivo“.

Ekonomska i privredna saradnja između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije počela je još 2000. godine. Do sada su u tom periodu realizovano projekti u vrednosti od 1.8 milijardi evra, a 2015. godine iniciran je program saradnje kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje

„Danas na ‘Danu socijalnih preduzeća’ s jedne strane imamo socijalni domen, a s druge preduzetnički duh. Naša namera u oblasti socijalnog preduzetništva je da evidentiramo primere uspeha i da ih istaknemo kao referentni model za stvaranje novih socijalnih preduzeća. U Srbiji još uvek ne postoji pravna forma ovakvih preduzeća, ali će zakon o socijalnom preduzetništvu, na kojem se radi, znatno regulisati ovu oblast i dovesti do stvaranja mnogo više socijalno odgovornih preduzeća. Na izradi zakona nemački GIZ pruža veliku podršku nadležnom ministarstvu”, istakao je ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb), i dodao:

“U nemačko-srpskoj inicijativi za održivi rast i zapošljavanje imamo fokus na tri stvari – to su dobra vladavina, ekonomski prosperitet i održiv ekonomski razvoj i upravo se kroz sve njih prožima naš projekat ‘Podsticanje zapošljavanja mladih’. Do sada smo uspeli da podržimo osnivanje 21 socijalnog preduzeća, čije su delatnosti širokog opsega, od oblasti poljoprivrede i ekologije do kulture i obrazovanja”.

U sklopu bogatog programa konferencije organizovani su i paneli o razvoju socijalnih preduzeća i faktorima njihovog uspeha, a posetioci su na prezentacijama ekspertkinja za socijalno preduzetništvo mogli da saznaju više o stanju ove oblasti privrede u Nemačkoj, ali i Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Kroz program podrške socijalnim preduzećima u okviru projekta ’Podsticanja zapošljavanja mladih’ u proteklih godinu dana zaposleno je ili radno angažovano 60 mladih, a do kraja ove godine planirano je još 31 novo radno mesto. Zbog njihove važne društvene uloge, mnoge države dodatno subvencionišu socijalna preduzeća. Kroz podršku koju pružamo preduzećima, nadležnim institucijama i predstavnicima akademske i poslovne zajednice skrećemo pažnju na to da su to novi, veoma uspešni načini zapošljavanja koji se ne prepoznaju kroz druge strategije za podsticanje ekonomskog razvoja i otvaranje radnih mesta“, rekla je Marija Radovanović, viša menadžerka projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ.

Kroz „Grad socijalnog preduzetništva“ posetioce su vodili glumci i glumice omladinskog alternativnog pozorišta Reflektor Teatar. Pored ostalih, među preduzetnicima koji su se predstavili su bili „Vrtlari“, u čijoj proizvodnji poslastica od voća i povrća učestvuju ranjive društvene grupe, zatim „Koba Yagi“ igračke koje pomažu deci i mladima da osveste i razviju kreativnost kroz edukativne radionice, kao i „Chrono“ iz Leskovca, proizvođači mešavina za pripremu „hrono hleba“ koji zapošljavaju mlade osobe sa invaliditetom.

„Dan socijalnih preduzeća“ organizovan je od strane projekta Nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart Kolektiva, a partneri konferencije su Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija, dok je događaj omogućilo Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje.

Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Najnovije