Informiši se

Mladi i zeleni: predstavljanje publikacije

Mladi i zeleni: predstavljanje publikacije

U četvrtak, 29. novembra u prostorijama Beogradske otvorene škole, održana je prezentacija publikacije za mlade „Mladi i zeleni“. Članovi i članice redakcije portala Beogradske otvorene škole za mlade - Mingl su kreirali medijske sadržaje na teme zaštite životne sredine sa ciljem povećanja svesti mladih o značaju ove teme. Ovaj sadržaj nastao je u sklopu projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije. Realizaciju ovog projekta sufinansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Događaj su svečano otvorili Jovana Božičković i Predrag Momčilović, ispred Beogradske otvorene škole, koji su se kratko osvrnuli na rad Beogradske otvorene škole, na rad portala za mlade Mingl, kao i na sam projekat Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije. Mladi Minglovci i Minglovke su kroz dva meseca prošli kroz osnove zelenih tema, kako kroz predavanja, tako i kroz edukativne šetnje, posete, radionice i slično. Pored ovih tema, znanje u oblasti novinarstva, ali i „zelenog novinarstva“, stekli su kroz edukativna predavanja i radionice sa novinarima N1 televizije, DW Akademije i nedeljnika Vreme.

Prisutnima se obratila i Jelena Rebić ispred Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, ističući kao veliku važnost pravilno informisanje o zelenim temama, kao i zadovoljstvo jer je Ministarstvo sufinansiralo ovakav važan projekat koji je namenjen mladima.

Predstavljanje publikacije uključivalo je i aktivnu diskusiju sa publikom, ali i sa autorima sadržaja ispred portala za mlade Mingl i Beogradske otvorene škole. Mirjana Jovanović, koordinatorka projekata u programskoj oblasti Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvorenoj školi, istakla je značaj razgovora i delanja u okviru problema zvanog klimatske promene i pozvala je mlade na akciju. Ona je bila jedna od mentorki autorima, usmeravajući ih na izvore informacija i način prenošenja ideja. Veoma bitno zapažanje o klimatskim promenama izneo je i Slobodan Knežević, ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica, ističući značaj životne sredine, posebno zaštićenih područja, koja su kao „eliksir života“, i posledice klimatskih promena, utiču i na ove predele. Ognjan Pantić, asistent na projektima u okviru programske oblasti Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvrenoj školi, podstakao je diskusiju na temu čovečanskog antropocentrizma, obzirom da od prirode konstantno uzimamo, a njoj ništa ne dajemo. Na samu tu ideju nadovezao se Aleksa Petrović, član redakcije portala za mlade Mingl, ističući da je baš cirkularna ekonomija način razmišljanja o budućnosti naše planete. O značaju dobrih primera, ali i balansa u okviru teme životna sredina, pričala je Žaklina Živkoviž, ispred Grupe za analizu javnih politika.

Kroz diskusiju razvijen je zaključak da mladi jesu zainteresovani za zelene teme, no da je adekvatnog sadržaja o zelenim temama zaista malo. Jedan od pokazivača zainteresovanosti mladih za zelene teme jeste broj poseta na sajtu portala za mlade Mingl, u roku od manje od dva meseca, koji iznosi preko 25000 poseta. Sve ovo jeste pokazivač da stvaranje sadržaja za mlade na zelene teme i dopiranje do njih zaista jeste izazov, a ne problem, kao i da su mladi zainteresovani da budu akteri u promenama koje će se pozitivno odraziti na kvalitet života i životne sredine.

 

Najnovije