Informiši se

Ko spasava životinje kada im je život ugrožen?

Ko spasava životinje kada im je život ugrožen?

Veličina i moralni napredak naroda može se meriti po tome kako postupaju sa životinjama. Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive, rekao je Mahmata Gandi.

Nisi čovek ako ne pomogneš nesrećnoj životinji.

U Srbiji postoji organizacija koja se bavi spasavanjem životinje kako iz veoma opasnih situacija, tako i spasavanjem sa visokih drveća, iz šahti, ledenih jezera, bunara i sličnih situacija. Mingl ti danas predstavlja Animal Rescue Serbia.

Animal Rescue Serbia - ARS prva je zvanična, neprofitna i volonterska organizacija za spasavanje životinja u Srbiji iz situacija gde im je ugrožen život, a pristup mestu na kome se životinja nalazi je otežan, rizičan i komplikovan. Ova organizacija osnovana je 2015. godine, a zvanično je počela sa radom 2016.godine.

Na koji način radi ova organizacija?

Treba da znaš da su svi volonteri ove organizacije dobro obučeni. Nakon što pozoveš broj 064/8210200 javaće ti se njihov dispičer i uzeti sve podatke koji su neophodni. Oni po pozivu koji im prosledi dispečer iz centrale ARS-a, odlaze na lice mesta i obavljaju spasavanje životinja uz pružanje bazične medicinske pomoći, ako je neophodno. Po završenoj akciji, ugrožena životinja predaje se na dalje staranje vlasniku ili upućuje u odgovarajuću ambulantu ili službu. Ova organizacija trenutno deluje u četri grada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu, a krajnji cilj je da u svakoj opštini u Srbiji postoje po 3 spasioca i da se ova volonterska služba vremenom profesionalizuje. Od početka rada organizacija do sada imali su preko 1.000 akcija spasavanja.

Koji je glavni cilj ove organizacije?

Edukacija mladih jedan je od njihovih ciljeva. Ovo se posebno odnosi na usmeravanje školske dece, tako da zavole, upoznaju, nauče da cene i brinu se o životinjama. Misija ARS-a ne ograničava se samo na spasavanje, već i da se kroz edukaciju mladih osigura bolja budućnost i kvalitet života svih životinja i stvori nova generacija osvešćenih ljudi. Ova organizacija pokušava da kroz zabavu, igru, priču, radionice, predavanja i posete školama mnoge aktuelne teme o životinjama predstavi deci i mladima.

Koji su planovi organizacije za budućnost?

Neki od njihovih planova za budućnost jesu osnivanje transparentne ARS banke hrane za životinje, MJAU-VAU EKSPERT - program za decu o bezbednom kontaktu sa životinjama, kao i formiranje pokretne ambulante za životinje.

Šta je najpotrebnije za organizaciju?

Treba da znaš da troškove rada organizacije snose sami članovi, a dalje finansiranje zavisiće od razumevanja i pomoći društveno odgovornih kompanija, fondacija, institucija, pojedinaca i konačno države. Njihovoj organizaciji trenutno nedostaju resursi - kako tehnički tako i ljudski. Ono što im je ipak najpotrebnije jeste velika zamka za pse, hvataljka za pse, kao i osoba koja se bavi pisanjem projekata i koja bi na taj način doprinela radu organizacije.

Želite da donirate? Donacije su dobrodošle i potrebne i ARS će sa zahvalnošću primiti svaku pomoć u novcu, opremi ili uslugama koju su pojedinci, društveno odgovorne kompanije i fondacije spremne da doniraju. Evo nekih načina na koje možeš i ti da pomogneš.

Uplata na račun:

Dinarski račun: 205-230047-05

Devizni račun: IBAN RS3520500708004418763

PayPal: animalrescuesrb@gmail.com 

Možeš kupiti opremu po listi želja ili donirati polovnu opremu.

Najnovije