Informiši se

Više od stotinu premijernih filmova na BELDOCS festivalu

Više od stotinu premijernih filmova na BELDOCS festivalu

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma, saopšili su organizatori festivala na konferenciji za medije danas, 17. aprila u Kombank Dvorani.

Osnivač i direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović obratio se publici rečima da mu je zadovoljstvo što je festival  svake godine blizu ostvarenja svog glavnog cilja: Veoma sam zadovoljan profilisanjem festivala jer taj umetnički pečat daje ličnu kartu Beldocsu, čemu sam oduvek žudio. Beldocs je došao u situaciju da zacrta cilj da izraste među dvadeset najznačajnijih evropskih festivala dokumentarnog filma, i u narednih pet godina verujem da će uspeti u tome.

Festival otvara svetska premijera filma Linija života Darka Bajića, 8. maja u 20 sati u Kombank dvorani, dok će na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac Električni Orgazam za ljude budućnosti u režiji Marije Vukić.

Linija života je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o Električnom orgazmu portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano deset filmova, dok domaći takmičarski program okuplja šest filmova (četiri svetske i dve domaće premijere) raznolikih tematika.

Redakcija portala za mlade Mingl je jedan od medijskih partnera festivala, te na portalu možete pronaći najave filmova.

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa potprogram Media, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Gete institut, Francuski institut, Media desk Srbija, ambasade Švajcarske, Holandije, Belgije, Danske, Portugalije, Švedske, Walonie-Bruxellex, Heinrih Ball Srbija i portugalska kompanija Nov Group koja je podržala program Fokus Portugal, kao i brojni medijski pokrovitelji, partneri i prijatelji.

Najnovije