Više od stotinu premijernih filmova na BELDOCS festivalu

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma, saopšili su organizatori festivala na konferenciji za medije danas, 17. aprila u Kombank Dvorani.

Osnivač i direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović obratio se publici rečima da mu je zadovoljstvo što je festival  svake godine blizu ostvarenja svog glavnog cilja: Veoma sam zadovoljan profilisanjem festivala jer taj umetnički pečat daje ličnu kartu Beldocsu, čemu sam oduvek žudio. Beldocs je došao u situaciju da zacrta cilj da izraste među dvadeset najznačajnijih evropskih festivala dokumentarnog filma, i u narednih pet godina verujem da će uspeti u tome.

Festival otvara svetska premijera filma Linija života Darka Bajića, 8. maja u 20 sati u Kombank dvorani, dok će na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac Električni Orgazam za ljude budućnosti u režiji Marije Vukić.

Linija života je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o Električnom orgazmu portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano deset filmova, dok domaći takmičarski program okuplja šest filmova (četiri svetske i dve domaće premijere) raznolikih tematika.

Redakcija portala za mlade Mingl je jedan od medijskih partnera festivala, te na portalu možete pronaći najave filmova.

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa potprogram Media, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Gete institut, Francuski institut, Media desk Srbija, ambasade Švajcarske, Holandije, Belgije, Danske, Portugalije, Švedske, Walonie-Bruxellex, Heinrih Ball Srbija i portugalska kompanija Nov Group koja je podržala program Fokus Portugal, kao i brojni medijski pokrovitelji, partneri i prijatelji.

17. Apr 2019.
Uredništvo
Poslednji tekstovi