Informiši se

Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svakog 5.juna,kroz različite akcije i aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Odluka da se 5. jun obeležava kao Dan zaštite životne sredine donesena je na Generalnoj skupštini UN jer se tog istog dana održavala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su sastavile zajedničku izjavu o neophodnosti međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP. Predlog da se proslavlja 5. juni je dala i delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.

Zvanično UNEP ovaj datum obeležava od 1974. godine. Svake godine UNEP bira novi grad u kome će se održati proslava obeležavanja ovog dana. Vlada zemlje koja je domaćin ili grad domaćin u saradnji sa UNEP-om određuju temu događaja. Osim teme, biraju se i slogan i logo koji će biti fokus svih informativnih materijala i promotivnih aktivnosti u vezi sa ovim danom. Ovogodišnji domaćin je Kina,a tema je zagađenje vazduha. Slogan glasi : Svi možemo poneti maske za bolji vazduh!

Verovatno znaš da je zagađeni vazduh veliki problem za ljude i za životnu sredinu (pogotovo u Kini) zato prevencije radi možeš:

  • Koristiti javni prevoz ili deliti jedan automobil, bicikl ili jednostavno ići peške

  • Preći na hibridno ili električno vozilo i električne taksije

  • Da smanjiš potrošnju mesa i mlečnih proizvoda kako bi smanjio/la emisiju metana

  • Da pređeš na visoko efikasne sisteme i opremu za grejanje u domaćinstvu

  • Da uštediš energiju: isključi svetla i elektroniku kada se ne koriste

Zajedno svi mi možemo obeležiti dan životne sredine tako što ćemo svoje prijatelje izazvati na izazov, a izazov glasi: snimi sebe ili se fotografiši noseći masku koju bi objavio/la na društvenim mrežama. Nemaš masku?

Budi kreativan/a i napravi svoje!

Srbija će ove godine, u organizaciji Info centra EU, 5. jun obeležiti u Novom Sadu debatom koja će se održati u 17h u Eko kući. Debata će obuhvatati najrazličitije teme: zero waste filozofiju, učešće u volonterskim kampovima, dok ćeš od koordinatora Eko kuće moći da čuješ po neku zanimljivost o tome kako ona funkcioniše i zašto je važna za očuvanje životne sredine!

Ne zaboravi da u sredu na društvenim mrežama koristiš heštagove: #WorldEnvironmentDay #BeatAirPollution i ne zaboravi da označiš @UNEnvironment!

Autorka: Mirjana Ranđelović

Fotografija je preuzeta odavde.

 

Najnovije