Informiši se

Teodor Kun o najvećem događaju u istoriji moderne Slovačke

Teodor Kun o najvećem događaju u istoriji moderne Slovačke

Među filmovima koji su prikazani tokom pete programske večeri 26. Festivala evropskog filma Palić u sredu 24. jula, u Glavnom programu našli su se filmovi čiji su autori gosti festivala - makedonski Bog postoji, ime mu je Petrunija Teone Strugar Mitevske i mađarski Trezor Bergendy Pétera. Selekciju Paralele i sudari obeležili su Skandinavska tišina (Martti Helde) i Irina Nadejde Koseve čija je glavna glumica Martina Apostolova takođe gošća festivala.

Jaron Šani, izraelski reditelj filma Okovani koji je prikazan u okviru Glavnog programa, istakao je na konferenciji za medije da je kroz priču o policajcu koji prolazi kroz krizu na poslu i braku, želeo da ispita prirodu ljubavi koja je centralna tema trilogije čiji je ovaj film deo:

Nije reč o romantizovanoj ljubavi kakvu obično podrazumevamo, već o njenoj komplikovanoj prirodi koja proističe iz duboke povezanosti sa nekim. Kada postoji takva konekcija, kada ste intimni sa nekim, ponekad iskrsne negativni aspekt te veze i vi postajete zavisni od te osobe, što može biti opasno.

Šani je dodao da život želi da posmatra kroz stvarnost a ne kroz imaginaciju, zbog čega glavnu ulogu u filmu tumači policajac po profesiji, a ne glumac:

Biti policajac na osnovu naučenog scenarija nije isto što i biti pravi policajac. Želeo sam da vidim ne svoje viđenje policajca, već ono kakvo ono zapravo jeste, jer je njegovo viđenje mnogo ličnije i snažnije od svega što ja mogu da zamislim.

U okviru selekcije Paralele i sudari prikazan je slovački film Teodora Kuna Oštrim nožem o slučaju ubistva studenta od strane neonacista, koji usled nedostatka dokaza nikad nije rešen. Reditelj je ukazao na to da ga je, kao vršnjaka žrtve, događaj izuzetno potresao zbog čega je želeo da o tome snimi film:

Te 2005. godine bio sam skejter i često sam bio u dodiru sa neonacistima. Dešavalo se da uđem u konflikt sa njima, ali sam uspevao da pobegnem. Kada se desilo ubistvo, to je potreslo i promenilo celu moju generaciju jer smo shvatili da nije samo reč o tuči, već i mogućnost da u Bratislavi možeš izgubiti život. Taj događaj me je držao pod utiskom dugo, i nakon što sam završio studije glume, želeo sam da tema za moj prvi film bude upravo taj najveći događaj u istoriji moderne Slovačke.

Deo programa Mladi duh Evrope bila je selekcija (S8) festivala La Korunja iz Španije, koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njenim oblicima. 

Nepostojanje festivala te vrste na prostorima Španije, motivisalo je Angela Ruedu i Ana Mariju Domingez organizatore festivala da osnivanjem manifestacije (S8) nadomeste taj nedostatak:

Festivalom želimo da pružimo mogućnost sineastama da se čuje njihov glas, i da im omogućimo prostor za njihov rad. Naš festival se pre svega bavi analognim filmom jer umetnici treba da otkriju nov način stvaranja upotrebom starih. Iako živimo u vremenu kada mnogi misle da film polako izumire, mi smatramo da se on samo transformiše, a da se ta moć nalazi u rukama filmskih stvaralaca.

Ana Marija Domingez organizatorka festivala rekla je da je ponosna što nakon 10 godina festival ima svoju publiku koju čine mladi iz celog sveta:

Uprkos ekonomskim poteškoćama, festival postoji već 10 godina. Za to vreme, stvorili smo sopstvenu publiku koja u La Korunju dolazi iz svih delova Španije, Evrope i sveta. Takođe, posebno nas raduje što je sve više lokalnih posetilaca, i što je bitno -  većinu publike čine mladi.

Večerašnje programsko veče obeležiće, između ostalih, filmovi Glavnog takmičarskog programa -  svetska premijera srpskog filma Ajvar Ana Marije Rossi i film Delo bez autora (Florian Henckel von Donnersmarck), Žetva (Misho Antadze), Rana (Arthur Sukiasyan), Neka bude svetlost (Marko Škop) i Razdvojeni iz selekcije Paralele i sudari, ostvarenje Ken Louča Žao nam je što smo vas propustili u okviru izbora Velikani evropske kinematografije, Proslava (Olivier Meyrou) iz odabira Novi evropski dokumentarni film, kao i film Sonje Đekić Speleonaut – Pod kamenim nebom koji će biti prikazan u okviru selekcije Eco Dox.

 

Najnovije