Svečanom dodelom nagrada zatvoren 12. Leskovački festival filmske režije LIFFE

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem pilot epizode serije Senke nad Balkanom 2 Dragana Bjelogrlića završeno je dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Umetnički direktor festivala, Darko Bajić zahvalio se publici na velikom odzivu rekavši da su upravo oni dali srce festivalu i da će se po tome pamtiti ovogodišnje festivalsko izdanje.  

Teona Mitevska Strugar, rediteljka filma Gospod postoji, njeno ime je Petrunija primajući glavnu nagradu – Gran pri Živojin Žika Pavlović za najbolju režiju rekla je: Nije lako biti reditelj, ali ja jako volim svoj posao. Živela umetnost, živeli autorski filmovi, živela beskompromisnost, živela hrabrost, i u duhu crnog talasa – živeo dobar film

Publici su se obratili i Dragan Marinković i Petar Ristovski, dobitnići druge i treće nagrade Živojin Žika Pavlović za režiju.

Nataša Ninković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu Ajvar pozdravila je publiku putem video poruke istakavši da joj je neizmerno žao što nije u mogućnosti da primi nagradu u Leskovcu:

Jako sam srećna što sam primila ovu nagradu. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao moj i Sergejev rad u ne baš lakoj konkurenciji. Zahvaljujem se i mojoj rediteljki Ani Mariji Rossi što je napisala ulogu za mene i što me je spojila u kadru sa mojim kolegom sa klase. Nije bilo lako držati Sergeja na jednom mestu mesec dana, ali se isplatilo. Leskovačka publiko, hvala i vama što nas uvek podržavate. Žao mi je što neću biti u prilici da vam se uživo poklonim, ali verujem da ću uskoro biti u mogućnosti da to ispravim.

Video porukom publici su se obratili i Sergej Trifunović, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu Ajvar kao i Ivan Salaj, dobitnik nagrade za najbolju produkciju za film Osmi povjerenik.

Radoslav Stanišić, dobitnik Specijalnog priznanja Darka Bajića za film Poslednji YU filmski romantik istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što prima nagradu za film koji je posvetio svom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću, a još veće zadovoljstvo što mu je, prema njegovim rečima, nagradu uručio Šaranovićev naslednik - profesor Bajić.

Festival je zatvorio reditelj i glumac Mima Karadžić stihovima pesme Proljeće Vitomira Vite Nikolića.

LIFFE se tokom svoje jedanaestogodišnje istorije razvio u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. Među ovogodišnjim gostima festivala bile su brojne poznate ličnosti među kojima su Bogdan Diklić, Miloš Biković, Lazar Ristovski, Irfan Mensur, Goran Bogdan, Andrija Milošević, Bojana Maljević, Milena Pavlović, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Radonjić, Andrija Kuzmanović, Ana Marija Rossi, Teona Mitevska Strugar, Ines Tanović, Vladimir Blaževski, Dragan Marinković, Nenad Dizdarević, Bora Drašković, Mima Karadžić, Radoslav Stanišić, Petar Ristovski i mnogi drugi.  

Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora  Darka Bajića. Za prestižne festivalske nagrade takmičilo se pet domaćih i osam regionalnih filmova.

Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri Živojin Žika Pavlović pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film Gospod postoji, njeno ime je Petrunija. Dobitnik druge nagrade Živojin Žika Pavlović je Dragan Marinković za režiju filma Pijavice.  Treća nagrada Živojin Žika Pavlović pripala je Petru Ristovskom za film Kralj Petar Prvi. Film Osmi povjerenik u režiji Ivana Salaja nagrađen je za najbolju produkciju. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu u filmu Ajvar rediteljke Ane Marije Rosi. Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu  je Nataša Ninković za ulogu u filmu Ajvar Ane Marije Rosi. Specijalno priznanje žirija pripalo je Zorici Nuševoj za ulogu u filmu Gospod postoji, njeno ime je Petrunija. Dobitnica specijalnog priznanja žirija je Ana Marija Rosi za režiju filma “Ajvar”. Specijalno priznanje Darka Bajića dodeljeno je crnogorskom reditelju Radoslavu Stanišiću za film Poslednji YU filmski romantik.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je tročlani žiri u sastavu Vinko Brešan, Bojana Maljević i Nenad Dizdarević.

Žiri u sastavu Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova. Gran pri Radomir Bajo Šaranović pripao je Siniši Cvetiću za režiju filma Dinosaurus. Druga nagrada Radomir Bajo Šaranović ide Sari Ristić za režiju filma Autorefleksije u tri epizode, dok je dobitnica treće nagrade Radomir Bajo Šaranović slovenačka rediteljka Mateja Rokavec za režiju filma Češnjevi kolački.

 

23. Sep 2019.
Uredništvo
Poslednji tekstovi