Informiši se

Kako da se pripremiš za karijeru iz snova?

Kako da se pripremiš za karijeru iz snova?

Poslodavci na intervjuima za posao postavljaju brojna pitanja. Međutim, šta je ono što ih suštinski zanima o kandidatu, i kako saznaš prave informacije o poslodavcu pre prijave za posao?

Često se kaže da je i samo traženje posla – posao. Ovo mišljenje je itekako osnovano: ako si istinski posvećen/a pronalaženju radnog okruženja po svojoj meri, pred tobom će se naći brojni izazovi i zadaci. Dobre vesti su da se, uz dobru organizaciju, još bolju pripremu, a ponekad i malo sreće, trud u velikom broju slučajeva isplati. Međutim, odakle krenuti? Koji su najbolji početni koraci ka karijeri iz snova?

Prvi korak: predstavi sebe svetu       

U poslovnom svetu, potencijalni poslodavci prvi put će se sa tobom susresti putem dokumenta koji se zove radna biografija ili CV. On treba da ima dva osnovna kvaliteta: da bude pregledan i informativan. Preglednost ćeš postići ako se dobro posvetiš pripremi, a ni informativnost ne deluje previše komplikovano ako iza sebe imaš bogato radno iskustvo i brojne reference koje možeš navesti.

Međutim, šta ako si tek završio studije i nemaš ni dan radnog iskustva, ili ti ono koje imaš ne deluje relevantno? Ako je to slučaj – ne ustručavaj se da navedeš stavke koje su ti naizgled manje važne – poput volontiranja, rada u kafiću ili na promocijama, projekte tokom studija, studentske razmene... Možda ti ne deluje tako, ali ovo su bitne stavke tvoje radne biografije. One poslodavcu govore da si pokazao inicijativu, da si dobro organizovan, da si naučio da se snađeš u realnim životnim situacijama, da znaš strane jezike… Ukratko, na osnovu njih poslodavac zaključuje u šta si uložio energiju i do čega ti je stalo, a HR eksperti cene raznovrsna interesovanja, proaktivnost i širinu. Čak i kada si na razgovoru za jednu poziciju, posmatraju mnogo šire, razmišljaju gde te stvarno vide.

Na primer, mnogi kandidati izbegavaju da u CV-u upišu „Work&Travel“ iskustvo, jer smatraju da je to nebitno za posao u banci. Naprotiv, takvo iskustvo puno govori o kandidatu.

U skladu sa tim, veoma je važno da tvoj CV pruži odgovor na pitanje ko ste ti. Nema razloga da u njemu navodiš da imaš znanja i veštine koje zapravo nemaš – to samo može da bude kontraproduktivno. Osim toga, poslodavci ne cene isključivo iskustvo, već i potencijal koji prepoznaju u kandidatima, koji je često i važniji od iskustva.

Drugi korak: upoznajte potencijalnog poslodavca

Da li znaš koji su projekti aktuelni u firmi za koju se zanimaš, koje su njene vrednosti, kakva je korporativna kultura? Sve ove informacije će ti pomoći da sagledaš kako bi se  se uklopio u to radno okruženje, a ukoliko dođe do razgovora za posao, poslodavac će ceniti to što si se  potrudio da budeš obavešten.

Informacije o kompanijama su sada dostupne svuda – najbolji izvor su zvanični sajtovi, kao i profili na društvenim mrežama. Kompanije nastoje da preko ovih kanala komunikacije predstave svoje poslovanje i atmosferu rada. Sajmovi praksi i zapošljavanja su takođe sjajna prilika da dobiješ informacije iz prve ruke, a ne oklevaj i da se raspitaš o ličnim iskustvima ukoliko poznaješ nekoga ko već radi u određenoj kompaniji.

Na kraju, nemoj odustajati ako u željenoj firmi trenutno nema otvorenih pozicija za koju misliš da si kvalifikovan. Ništa ne gubiš ako pošalješ CV – stručnjaci za ljudske resurse sagledavaju potrebe kompanije na duže staze i moguće je da će baš u tebi videti odličnog kandidata za neka buduća radna mesta.

Treći korak: razgovor za posao

Kada dobiješ poziv na razgovor za posao, verovatno ćeš pristupiti traženju najbolje strategije za pripremu. Da li se osloniti na savete dostupne na internetu, konsultovati prijatelje koji imaju više iskustva na intervjuima, ili pratiti sopstvenu logiku i potrebe pozicije za koju si se prijavio?

Koji god pristup da odabereš, imaj na umu da prilikom razgovora za posao važi isti princip kao i za pisanje radne biografije: budi iskren i autentičan. Kada odgovaraš na pitanja, razmisli o relevantnim, konkretnim primerima iz tvog iskustva –  životnog, obrazovnog, profesionalnog – i upotrebi ih. Ispričaj kako si tada postupio, šta si naučio iz navedenih situacija… HR ekspertima je važno da tvoje  veštine i znanja odgovaraju poziciji za koju konkurišeš, ali zaista žele da znaju i kako je raditi sa tobom, koliko si spreman da učiš, da li si sposoban da preuzmeš odgovornost i inicijativu.

Važno je reći i da je različitim poslodavcima fokus različit. Ako te jedan nije izabrao, nemoj se obeshrabriti. Možda zaista nije ni on za tebe u određenom trenutku, za tu poziciju.

Na kraju, crpi samopouzdanje i iz činjenice da je razgovor za posao zapravo međusobna procena – koliko god da poslodavac procenjuje tebe i ti procenjuješ njega. Na osnovu toga ćeš i rešiti da li želiš da budeš deo baš tog kolektiva; zato je za konačan pozitivan ishod važno da dođe do međusobnog podudaranja. Kada se to desi – znaćeš da si pronašli posao koji ti, u tom trenutku, savršeno odgovara. 

Autorka: Ivana Nikolić, ekspertkinja za zapošljavanje, Erste Banka

Fotografija preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije