Informiši se

Uspešno završen trening o mladima iz sistema socijalne zaštite

Uspešno završen trening o mladima iz sistema socijalne zaštite

Kao deo odgovora na potrebe dece i mladih iz sistema socijalne zaštite, u Vršcu je  završen trening posvećen temi vršnjačkog mentorstva za ovu grupu dece i mladih koji je organizovao CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine.

Kada se govori o deci i mladima koji se nalaze u sistemu socijalne zaštite, mnogim ljudima bude teško da ih gledaju istim očima kao svu drugu decu kada znaju njihove priče. A zapravo, retko su u prilici da zaista znaju njihove priče – sama činjenica da su u sistemu socijalne zaštite je dovoljna da ljudi imaju veliki broj pretpostavki o njima i da im bude žao njihove situacije, odnosno, konkretnije, bude im žao njih. Međutim, tada, iz najbolje namere, ne pružaju zapravo adekvatnu podršku njihovom razvoju. Najčešći vidovi podrške građana ogledaju se u jednokratnim akcijama. Ovakve akcije, poput novogodišnjih paketića, su od velikog značaja, zaista, ali su nedovoljne za pružanje adekvatne podrške ovim grupama dece i mladih, ističe Lidija Bukvić, programska direktorka CEPORE.

Zbog svega ovoga, na četvorodnevnom treningu u Vršcu okupili su se stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite i neformalnog obrazovanja i sami mladi iz sistema socijalne zaštite i diskutovali su o modelu vršnjačkog mentorstva koji treba da se primenjuje u našem sistemu – kako zapravo ta podrška treba da se sprovede, a da da najbolje rezultate. Trening je sproveden u okviru projekta „Vršnjački mentori u akciji: Do socijalne inkluzije kroz vršnjačko mentorstvo“, a uz finansijsku podršku Erasmus+ programa Evropske unije i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Vršnjačko mentorstvo je sjajan alat za podršku deci i mladima u sistemu, a posebno ukoliko se za mentore regrutuju drugi mladi koji su bili u njihovoj poziciji u prošlosti, ali i ukoliko oni prođu obuku i imaju redovnu superviziju. To je model koji im pruža priliku da dobiju prijateljstvo, ali i uzor u vidu nekog ko je samo malo stariji od njih, i da steknu osećaj da ih zaista neko razume, da se interesuje za njih, ali suštinski, realno, bez sažaljenja i ustupaka zbog njihove situacije. Dobijaju nekog ko je tu za njih, očekuje od njih mnogo i tu je da sa njima prolazi kroz različite izazove, dodaje Bukvić.

Rezultati samog treninga, predloga dobre prakse i naučnih istraživanja o ovoj temi biće sumirani u vodiču za pokretanje i vođenje programa vršnjačkog mentorstva za mlade koji će iz štampe izaći tokom 2020. godine i biće besplatno dostupan na sajtu CEPORE.

Najnovije