Informiši se

MALMKROG na Berlinalu

MALMKROG na Berlinalu

MALMKROG, novi film Kristija Pujua, koji je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i uz učešće domaćih autora, otvoriće takmičarski program Susreti (Encounters) ovogodišnjeg Berlinala.

Ovo će biti svetska premijera filma zasnovanog na filozofskom delu Tri razgovora Vladimira Solovjova, koji je realizovan u ko-produkciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Producent je Anka Puju sa kompanijom Mandragora (Rumunija), izvršni producent Anamaria Antoči, a ko-producenti su Milan Stojanović iz Sense Production, Ivica Vidanović iz Cinnamon Film (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije Doppleganger (Švedska), Dan Vešler iz Bord Cadre Films (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006 (BIH) i Labina Mitevska iz Brothers and Sisters Mitevski (Severna Makedonija).

Na filmu MALMKROG radili su domaći dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, komputerske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera Tebe poem Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala.

Filmski centar Srbije podržao je projekat MALMKROG na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija u 2018. godini.

Prestižna sekcija Susreti (Encounters), ustanovljena je dolaskom Karla Šatriana na poziciju umetničkog direktora Berlinala, a predstavlja platformu koja nastoji da gaji estetski i dramaturški smele radove nezavisnih i inovativnih filmskih stvaralaca. Cilj joj je da podržava nove poglede u kinematografiji i pruža prostor raznovrsnim narativnim i dokumentarnim formama u zvaničnoj selekciji.

Osmišljen kao kontrapunkt, ali i dopuna glavnom Takmičarskom programu (Competition), Susreti je takmičarski program posvećen novim vizijama. Odabrani filmovi redefinišu tradicionalne forme i pozivaju gledaoce da preispitaju svoju poziciju u odnosu na njih. Kao ogledalo novih načina produkcije, koji su razvijeni u 21. veku, koje reflektuje tu živu energiju, Susreti postau sastajalište filmskih stvaralaca, producenata, programera i kritičara, ljubitelja filma i filmskih festivala.

Imuna na različitost u žanrovima, program Susreti okuplja oko 15 radova - svetskih i internacionalnih premijera igranih i dokumentarnih filmova. Tročlana komisija će dodeliti nagrade za Najbolji film, Najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija.

Kristi Puju (Cristi Puiu) je scenarista i reditelj, poznat po višestruko nagrađivanim filmovima Smrt gospodina Lazareskua (2005), Aurora (2010), Roba i lova (2001) i Sijeranevada (2016). Smatra se začetnikom Rumunskog novog talasa i jednim od najznačajnijih istočnoevropskih filmskih reditelja.

Svaki od dugometražnih igranih filmova Kristija Puja premijeru je imao na festivalu u Kanu. Roba i lova prikazan je u sekciji Quinzaines des Realisateurs, a Smrt gospodina Lazareskua je osvojio nagradu u sekciji Izvrstan pogled. Film Aurora prikazan je u istoj sekciji, dok je Sijeranevada, četvrti film iz serije Šest priča iz predgrađa Bukurešta, koju je Puju najavio, prikazan u takmičarskom programu kanskog festivala.

Sense Production je beogradska filmska kuća koju vodi trio mladih producenata: Milan Stojanović, Maja Popović i Marija Stojanović. Sense potpisuje produkciju filma VARVARI Ivana Ikića, koji je 2014 nagrađen u Karlovim Varima, a ko-producent je i nagrađivanog grčkog filma Zaposlena Nikosa Labota (2018).

Sense Production je u toku prošle godine završila snimanje novog filma Ivana Ikića pod nazivom Korisnici, melodrame u kojoj glavne uloge tumače mladi ometeni u razvoju, a u ovoj godini u pripremi je snimanje novog filma Mladena Đorđevića Prvi maj. Oba filma su podržana od strane fonda Eurimages. U toku leta ove godine, biće snimljen i film za decu Leto kada sam naučila da letim u režiji Radivoja Andrića.

Najnovije