Mingl kutak

Kako do volontiranja?

Kako do volontiranja?

Ako si na Minglu čitao/la tekst sa naslovom ,,Zašto volontirati” ili te ova tema zanima, onda ovde možda pronađeš nekolicinu važnih informacija!

Ukoliko znaš šta volontiranje podrazumeva i želiš da se oprobaš u istom onda se sigurno pitaš i kako i gde da počneš. Između ostalog, volontiranje nije svuda podjednako popularno i ne pružaju sve zemlje širom Evrope iste mogućnosti. Prema Eurobarometer anketi sprovedenoj 2007. godine, 3/10 Evropljana se izjasnilo kao učesnik volonterskih akcija. Neke procene kažu da se broj volontera u Evropi kreće od 92 do 94 miliona što bi predstavljalo oko 23% procenata Evropljana starijih od 15 godina. Podaci iz 2015. godine pokazuju da su oko 25% mladih u EU aktivni učesnici volonterskih akcija u proteklih 12 godina.

U pojedinačnim slučajevima, najveći broj mladih koji su imali volonterskog iskustva zabeležen je u Sloveniji, Danskoj, Irskoj i Holandiji. U Poljskoj, Grčkoj i Mađarskoj s druge strane, otprilike 1/6 mladih je imalo nekakvo volontersko iskustvo.

Kada je reč o našoj zemlji, da li znaš za Volonterski servis Srbije?

Volonterski servis Srbije je deo Evropskog volonterskog servisa koji okupljajući mlade ljude od 17 do 30 godina omogućava volonterske prakse od 2-6 meseci širom Evrope. Neophodno je platiti participaciju za boravak u kampovima ali se deo te participacije vraća volonteru po povratku iz kampa. Troškovi putovanja su takođe na volonteru, a ostalo, uključujući hranu i smeštaj, je besplatno.

Postoji pregršt programa iz različitih oblasti koje možeš da odabereš.

Imala sam priliku da popričam sa jednom od članica Mladih istraživača Srbije (Volonterski servis Srbije) kojima se ona pridružila još 2012. godine. Do sada je posetila 4 internacionalna kampa, u Poljskoj i Nemačkoj, i bila je kamp lider u dva kampa u Srbiji. Programi koji su pratili ove kampove bili su najrazličitije vrste, od ekoloških preko radnih i edukativnih do onih koji su posvećeni umetnosti.

Cilj svih ovih programa jeste u skladu sa onih što volontersko iskustvo može da donese. Puno novih, lepih, neobičnih iskustava, nove ljude u tvom životu, dobru zabavu i pored mnogo toga, svi ovi programi napravljeni su tako da odgovaraju potrebama lokalne sredine, doprinose lokalnom razvoju, solidarnosti i otvorenosti ka evropskim integracijama.

Više informacija o EVS-u potraži slanjem e-mail-a na adresu vss@mis.org.rs ili na njihovom zvaničnom sajtu čiji te link čeka na kraju teksta.

U međuvremenu, evo nekoliko korisnih saveta o kojima možeš da razmišljaš i koji će ti (nadam se) pomoći u donošenju odluke, koji od ovih programa (ili nekih drugih) je baš za tebe!

Nemoj da te mrzi da razgovaraš sam/a sa sobom! Postavi sebi sledeća pitanja:

  1. Koji su moji ciljevi i očekivanja?
  2. Koliko vremena zaista imam na raspolaganju?
  3. Kakvu vrstu zadatka sam spreman/na da preuzmem na sebe?
  4. Koje su to veštine koje ja posedujem i mogu da ponudim?
  5. Uvek detaljno proveri organizaciju kojoj želiš da se pridružiš pre same prijave!

Izvori:

European Youth Portal

Volonterski servis Srbije

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije