Mingl kutak arhiva

Šta se sve može videti u Srbiji?

Šta se sve može videti u Srbiji?

Kad bi samo znao/la kakva sve blaga krije zemlja u kojoj živiš, odmor bi provodio/la baš u njoj. I ne, ne pričam o svima poznatim destinacijama kao što su Zlatibor, Palić, Soko banja, Vrnjačka banja i ostale. Lepa mesta, ali svima poznata. Pričam o netaknutoj prirodi, o skrivenom blagu, jedva taknutom od ljudske ruke, mestima za koja verovatno ne znaš ni da postoje.

Želiš da vidiš kristalno plavu vodu sa prirodom oko nje od koje zastaje dah? Onda moraš da posetiš Krupajsko vrelo. Ono se nalazi u Istočnoj Srbiji, oko 35km od Žagubice. Sudar lekovite vode termalnog izvora i hladne izvorske vode Krupajskog vrela, te malo jezerce koje oni oblikuju učiniće da zastaneš i osetiš potpun mir.

Opet ako si ipak nemirna duša ima nešto i za tebe. Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero na kom ostrva bukvalno plove. Da, da, možeš stati na ostrvce i ploviti dokle god te put ne odnese. Ili bar do drugog kraja jezera. Postoje razne legende vezane za ovo ostrvo a najbolje ćeš ih saznati ako odeš do njega.  

Zatim tu je i spomenik prirode Lisine. Nalazi se na oko 20 kilometara od Despotovca a poznat je po najvećem vodopadu u Srbiji – Veliki buk. Ime je dobio naravno po velikoj buci koju pravi. Pored njega u Lisinama možeš videti i veliki vir – mesto gde se voda sliva u pet metara duboko jezero.

Sledeći vodopad za posetiti je vodopad Skakavac iliti skriveni dragulj Loznice. Pored toga što pogled na njega oduzima dah tu je i legenda da su se kod njega sastajali mladi parovi koji su potom proveli srećan i dug život zajedno. Zašto ne proveriti?

Malo vrelo svakako odiše jedinstvenom lepotom. Širi prostor koji obuhvata jak kraški izvor koji se potom na jednom delu smiruje da bi se spustio niz vertikalnu liticu stvarajući kaskadni vodopad. Germofološko – hidrološki kompleks koji svakako treba posetiti.

Vodopad Prskalo  - vodopad sa malo vode koji nikada ne presuši. Igra vode i Krečnjaka napravila je ovaj divni vodopad u čijoj lepoti možeš potpuno izbliza uživati a pod njim se malo i osvežiti jer put do njega i nije baš tako lagan.

Belocrkvanska jezera se nalaze blizu granice sa Rumunijom i sastoje se od deset različitih jezera. Ne toliko poznato turističko mesto ali svakako odlično za pravi odmor.

Pravi beg od modernog života naćićeš i na Borskom jezeru. Njegova temperatura leti dostiže i do 25 stepeni te je kupanje u njemu i više nego prijatno a kada je sunce visoko na nebu u njemu se oslikavaju svi okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci. U njegovoj blizini nalazi se i mistični Lazarev kanjon, Zlotska pećina i arheološka nalazišta iz doba neolita i starog Rima.

Na jugozapadu Srbije na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš nalazi se rezervat prirode Uvac. Zbog svoje lepote zaštićen je od 1971. godine. Poznata je meandra istoimene reke te ako ti nije dovoljno da je samo gledaš, njom možeš i da ploviš. Ukoliko budeš srećne ruke, možeš ugledati i beloglave supove čiji raspon krila dostigne i do tri metra a svakako je najlepše gledati ih tokom sezone parenja kada lete veoma visoko i izvode svoj čuveni slobodan pad.

Ukoliko te pak više privlače istorijski spomenici svakako moraš posetiti Ašikov grob, smešten na bregu koji deli Tamnavu od Pocerine. Ono što je za njega karakteristično je priča o nesrećnoj ljubavi. Junaci ove priče su se baš u ovoj šumi sastajali a na kraju u njoj i stradali. I da baš na tom mestu počiva priča o ljubavi. I baš na tom mestu, kažu, ko dođe i zakune se na večnu ljubav, večnu ljubav će i imati.

U blizini Zaječara nalazi se antička plata Felix Romuliana. Ukoliko želiš da osetiš život u doba starog Rima, obavezno poseti ovo nalazište. U njemu se i danas mogu videti ostaci nekadašnje palate sa nestvarno lepim mozaicima, statua imperatora Galerija Maksimilijana, hram posvećen božanstvima Jupitera i Herkula kao i javna kupatila.

Spomenik prirode Đavolja varoš nalazi se ispod planine Radan u blizini Kuršumlije. Oko 200 reljefnih figura nastali viševekovnim erozivnim procesima i danas privlače pažnju turistima. Pored Đavolje jaruge i Paklene jaruge tu je i izvor Crveno vrelo, izvor mineralne vode koja nije za piće ali se priča da je lekovita te da je treba mazati na obolelo mesto. Naravno, ono što je svima poznato su legende vezane za ovo mesto. Jedna od njih kaže da su to ustvari okamenjeni svatovi koji su krenuli da venčaju brata i sestru pa ih je Bog skamenio da spreči greh. Nominovana je za svetsko čudo prirode.

Na 80 kilometara od Beograda, u neposrednoj blizini Topole nalazi se Oplenac. Tu se nalazi čitav istorijsko – memorijalni kompleks dinastije koju je započeo Petar I Karađorđević. U okviru ovog kompleksa se može videti Crkva Sv. Đorđa, Mauzolej srpske kraljevske porodice, kraljevski vinogradi, kuća kralja Petra, kraljeva vila, kraljičina vila, Karađorđeva crkva i spomenik Karađorđu.

Dakle, ukoliko ove godine ne ideš na more nema potrebe da te to uznemirava. Okupi društvo i uputite se na neko od ovih prelepih, skrivenih mesta. Organizujte sopstvenu potragu za blagom.

Autorka: Milica Zubac

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije