Mingl kutak arhiva

Bitcoin i budućnost novca

Bitcoin i budućnost novca

Šta je Bitcoin?

Bitcoin ili ,,WhoisGuard protected’’ se po prvi put javlja 2009. godine i predstavlja digitalnu valutu koju osniva, još uvek nepoznata ličnost javnosti, pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin nudi mogućnost transakcija po nižoj naknadnoj ceni od trenutno aktuelnih online sistema namenjenih plaćanju i kao takav, njima upravlja decentralizovana vlast. Sadašnja prosečna vrednost na bitcoin marketu prevazilazi čak 7 biliona dolara.

Bitcoin nema svoju materijalnu formu, dakle samo svoj bilans na tzv. book of final entry koji je uz sve ostale Bitcoin transakcije verifikovan od strane kompjuterske tehnologije namenjene izvršavanju zadataka. I pored toga što on ne predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja, Bitcoin je izuzetno popularan. Šta više, doprineo je lansiranju mnogih drugih virtualnih valuta, objedijene pod zajedničkim nazivom – Altcoins.

Bitcoin valuta je zapravo kriptovaluta čiji je bilans zaštićen posredstvom javnih i privatnih ključeva koji su sačinjeni od dugačkih brojevnih nizova i slova, povezanih u matematičke šifrovane algoritme.

Vrednost jednog bitcoin-a 2009. godine iznosila je 1,223$, dok je 2016., njegova vrednost skočila na čak 770$. Ono od čega najviše zavisi sama vrednost bitcoin-a jeste tzv. bitcoin minning process koji podrazumeva puštanje ovih bitcoins-a u promet. Što se više ljudi uključi, više istih će biti u procesu transakcije. Takođe, vrednost jednog bitcoin-a raste zajedno sa brojem korisnika.

Najveća prednost ovog sistema jeste što je anoniman jer je kao što je već pomenuto, bitcoin račun vezan za određene šifre i ne traži nikakve lične podatke da biste postali njegov deo. No, ipak, iako ne otkriva tvoj identitet, u procesu bitcoin minning-a sve ove aktivnosti beleži book of final entry odnosno blockchain i kao takve, dostupne su ostatku korisnika.

Obzirom na to da Bitcoin uspešno okuplja mnoštvo ljudi, mnogi veruju da je upravo digitalna valuta naša budućnost. Pored toga što je brz i ne naplaćuje transakciju, kao što to rade banke, Bitcoin  kao kriptovaluta vrlo lako može poslužiti kao alternative bilo kojoj nacionalnoj valuti!

Iako sve ovo u teoriji zvuči sjajno, i dalje stoji da bitcoin nije nikakva zamišljena platforma već je u igri pravi novac. Jednom kada kupite ili pošaljete svoj bitcoin (ili više njih) oni ostaju nepovratni.

A kakvo je tvoje mišljenje o virtuelnim transakcijama i novcu? Da li će bitcoin uskoro proglasiti kraj ere papirnog i metalnog novca?

Nešto više o procesu kupovanja bitcoin-a i plaćanju putem istih pročitaj ovde

Autorka: Jana Staniševski

Izvori:

What is Bitcoin?

Investopedia – Bitcoin

What Is Bitcoin? Here’s What You Need To Know

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije