Mingl kutak

Genije u crnoj rolci

Genije u crnoj rolci

Ovo je priča o jednom intelektualcu koji je svoj svakodnevni život poklonio velikim tehnološkim dostignućima i time prešao na onu stranu netipičnog čovjeka. Jer koji to prosječan stanovnik planete Zemlje u slobodno vrijeme mijenja stvarnost na globalnom nivou? Samo što ovom stanovniku – Stivu Džobsu, to nije bilo slobodno vrijeme, već neodvojivi dio života, poziv, radno mjesto. Međutim, ova priča ne treba da bude spomenik kultnom junaku koji će da uveliča njegovu slavu na zemlji. Dakle, treba istaći poneku zanimljivu informaciju o junaku ove priče, a opet ostati objektivan, jer danas se samo takvim i vjeruje, sve ostalo podriva onu pravu, jedinu istinu.

Stiv Džobs – ko bješe?

Godine 1976. Stiv Džobs je osnovao  kompaniju Apple kao ortačku firmu, gdje su na tržište izbacili presonalni računar Apple I, a zatim i Apple II koji su bili veoma uspješni, te krajem 1980. Džobs  je postao pravi multimilioner. Naravno, svako tržište se formira u odnosu na ponudu i potražnju, a biće da je potražnja za njegovim otkrićima '85. opala, a time i samo poslovanje firme. Džobs je prodao sve što je imao, ostavljajući samo učešće u dioniciama u Apple – u, te otvorio konkurentsku firmu NeXT Computers. Radeći u njoj ispravio je greške koje su mu zamjerali korisnici Apple računara. Nakon toga Apple je kupio NeXT Computers, a Stiv Džobs je došao ponovo na čelo glavnog izvršnog rukovodica Apple –a. U 21. vijeku, kompanija se proširuje i na druga tržišta, donoseći u ponudu korisnicima iPod – muzički plejer, iTunes Store – internet prodavnica za preuzimanje muzike, te iPhone – pametni telefon. 

Stiv Džobs je 1986. kupio Graphics Group koja je kasnije promijenila ime u Pixar, da bi poslije bio sklopljen ugovor sa Disney kompanijom za nastanak kompjuterskih animiranih dugometražnih filmova. Prvi je bio Priča o igračkama (Toy Story), a Potraga za Nemom (Finding Nemo) i Nevjerovatni (The incredibles) su dobili Oskara za najbolji animirani dugometražni animirani film, 2006. godine. Disney je otkupio Pixar, a Džobs je sa udjelom od 7% dionica postao veći samostalni dioničar i od Roja Diznija koji posjeduje 1% dionica.

Tajna crne rolke

Svako jutro trošimo energiju na odluku šta obući za posao, da li će to biti dovoljno poslovno ili ne, Stiv Džobs je odlučio da sebe takvih muka poštedi. Zašto? Već u tim nedoumcama je potrošeno u startu deset odluka, a koje su se mogle potrošiti na neke dobre poslovne ideje. Zato je Stiv Džobs znao svakog jutra šta da obuče, tj. oblačio je crnu rolku i Levis 501 farmerke, što bi predstavljalo naviku efektnih lidera. Prevelikim razmišljanjem šta obući, kako uklopiti boje i slično do trenutka kada je neko spreman za posao, kognitivni budžet je načet i to sa desetak odluka koje su morale biti donešene u vezi sa odijevanjem. Do tada Stiv Džobs je u prednosti za tih deset odluka koje će iskoristiti na poslu. Zbog toga, navike uspješnih ljudi su tu da smanje opterećenje na manje važne stvari, koristeći kognitivni budžet za važnije ciljeve.

Nekoliko zanimljivosti o Stivu Džobsu:[1]

1. Napustio je studije na Reed Collegeu nakon samo jednog semestra 1973. godine, a sljedeće godine je otišao da traži prosvjetljenje u Indiji.

2. Disleksičan je.

3. U trećem razredu je, kažu njegove kolege, pustio u učionicu zmije i napravio nekoliko eksplozija bombe.

4. Eplova značka sa njegovim imenom nosi broj 0 – s obzirom na to da je broj jedan nosio suosnivač Epla Stiv Voznijak, a nula dolazi prije jedan. Džobs nikako nije želio da nosi broj 2.

5. Lijepi font koji se koristi za Mac računare rezultat je Džobsove ljubavi prema kaligrafiji, predmetu koji je pao u srednjoj školi.

6. Svoje prvo odijelo je obukao sa 22 godine, kada je predstavljao Epl II na sajmu West Coast Computer Fair 1977.

7. Izjavio je da je probanje droge LSD, jedno od najvažnijih stvari koje je u životu napravio.

8. Računar Lisa, tj. Epl III dobio je ime po njegovom prvom djetetu.

9. Jabuka je Džobsova najdraža hrana, a i on i njegova supruga striktni su vegetarijanci.

10. Džobs je usvojeno dijete. Ime njegova biološkog oca je Abdul Fattah Jandali, koji je sirijski Musliman. Biološka sestra mu je književnica Mona Simpson, prenose agencije.


[1] Izvor: http://www.capital.ba/deset-stvari-koje-niste-znali-o-stivu-dzobsu/ 

Autorka: Kristina Topić

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije