Mingl kutak arhiva

Nova godina je u oktobru

Nova godina je u oktobru

Frontmen Azre Džoni Štulić svojevremeno je rekao: Proleće je čak i u decembru, 13. ili bilo kog drugog, a vlasti grada Beograda krenule su njegovim stopama. Naime, prošlogodišnji hit glasio je Nova godina je čak i novembru, dok je apsolutni hit 2017. godine Nova godina je čak i u oktobru, pre nego što počne sezona grejanja.

Kada je prošle godine novogodišnja euforija počela rano, objašnjenje je glasilo da se rasveta postavlja zbog turista o čemu smo pisali ovde. Naime, sve svetske metropole postavljaju novogodišnju rasvetu mesec dana ranije (ili dva), a Beograd želi da bude novi grad svetlosti umesto Pariza. Istovremeno, kada, na primer, britanski turista dođe u Beograd on će potrošiti mnogo više novca kada bude video okićenu jelku u novembru. I zaista, kada se prošle godine pročulo za Deda Mraza koji jaše irvasa na Novom Beogradu, svi turisti su došli u Beograd ne bi li prvi dočekali Novu godinu koja će u njihovim državama stići tek mesec dana kasnije.

Ove godine vlast grada Beograda otišla je korak dalje. Donela je odluku da se rasveta postavi još u septembru. Za razliku od prošlogodišnjeg objašnjenja koje je trebalo da zvuči racionalno i u skladu sa evropskim standardima, ovogodišnje je ostavilo prostora za teorije zavere. Javno komunalno preduzeće Javno osvetljenje objasnilo je da su oni zaduženi da do 5. novembra stvore tehničke mogućnosti za raniji dolazak Nove godine, a kada će zvanično početi da svetle lampice – još uvek ne znaju a i nije na njima da o tome odlučuju. Dakle, zašto se rasveta kači u septembru, ne zna se.

Postoji nekoliko potencijalnih razloga za to:

1. Pošto su gradski izbori predviđeni za početak decembra, neophodna je vesela i čarobna atmosfera jer su izbori sami po sebi čarobni;

2. Da bi se skrenula pažnja sa ogromnih rupa i blata po čitavom Beogradu kao i gužvi u saobraćaju. Ovo poslednje samo za one koji ne primećuju da gužvi uopšte nema iako deluje drugačije;

3. Da Beograđani mogu na vreme da počnu sa pripremama za boljitak, kao i prošle godine. Deja vu.

Opšte nezadovoljstvo je nemoguće izbeći i uvek postoji neko ko će pitati zbog čega opet taj novac nije usmeren na nešto korisnije. Svi Srbi su pomalo Ebenizer Skrudž - nema darivanja, nema lampica, nema veselja! Kada, na primer, Beograđanima postavite pitanje misle o rasveti, oni odgovaraju pitanjem – ko će to da plati? Treba uzeti u obzir da su to prošlogodišnji odgovori. Ove godine nisu mogli da postave slučajnom prolazniku ovakvo pitanje jer se još uvek nije vratio sa letovanja kada su počeli da kićenjem grada. Ipak, uvek su tu internet portali gde se mogu pročitati jako zabavni komentari. Svi su prepuni sarkazma i besa i svi se slažu u jednom – novogodišnja rasveta u septembru je obmana građana i maskiranje sumorne stvarnosti. Pošto su ovakvi komentari itekako čitani od strane specijalizovanih lica, stručno objašnjenje je konačno ugledalo svetlost dana. Naime, i ove godine se rasveta postavlja zbog turista. Jer, prošle godine potrošeno je samo 50 miliona dinara na rasvetu (iako su tada svi govorili o iznosu od 150 miliona i vagonima ukrasa iz Grčke), a turisti koji su posetili Beograd su potrošili 20 miliona evra. Pošto ti isti turisti žele da ponove putovanje, oni se uveliko raspituju da li je postavljena rasveta u Beogradu. Ukoliko jeste, odustaje se od Pariza, Beča i Moskve, kao i prošle godine. Međutim, gradska vlast je Novu godinu sada shvatila ozbljnije i platila oko 170 miliona dinara za nove ukrase i dodatnih 17,5 miliona za reparaciju starih. Problem koji ovde postoji jasno se vidi u činjenici da se gradska vlast nije potrudila da pruži neko iole smislenije objašnjenje, već se poslužila starim. Između ostalog, ponovo se pominju turisti kojih, očigledno, nije bilo niti će biti.

Nažalost, serviranje lampica i novogodišnjih ukrasa nije adekvatan način da ljudi poveruju u Deda Mraza. Čak i pripreme mesecima ranije navode građane da  sumnjaju u postojanje dobrih namera. Stvarnost koja govori jedno i razbacivanje milionima, bez obzira da li su u pitanju dinari ili turisti, a koje govori drugo, nikako ne idu zajedno. Pošto građani ionako znaju da je kačenje ukrasa nedelju dana po završetku leta samo maska, odbrojavanje može da počne. Političari znaju sve, ali građani znaju bolje.

Autorka: Kristina Milošević

Autorka fotografije: BiljaST

Najnovije