Mingl kutak arhiva

Budi Mika Antić na dan

Budi Mika Antić na dan

Nova godina, novi/a ja i ostali klišei koje sebi obećavamo ili 31. decembra ili 1. januara.

Već 2. nas ubija pomisao da ni 90% od toga što smo zamislili nećemo ostvariti. Prestajemo da maštamo, da se nadamo i radimo na ostvarivanju svih naših zamisli. A opet, kada se okrenemo za našim uspesima, vidimo ih obasjane novogodišnjim svećicama.
Zašto onda odustajati i odlaziti od svojih snova? Kako se prilagoditi novom svetu? Gde se tu nalazi mesto za nas „sanjare“ i kako se do njega stiže?

Jedan sanjar je tražio da se izmisli njegova biografija. Nije voleo da piše o sebi, niti mu je to bilo u interesu. Želeo je da proživi mnoge razne živote i da time bude najživlji među svima živima.
Ambiciozno, zar ne? A zašto ti ne bi pokušao/la? Zašto ne budeš Mika Antić na jedan dan?

Zamisli kako bi to samo izgledalo: ustaneš, sav/sva raščupan/a, u svojoj staroj, ali omiljenoj pidžami koju prosto ne želiš da baciš. Čajnik već stoji spreman za tvoju jutarnju rutinu. Po novine ipak moraš da odeš do prodavnice, ali mariš za ostatak sveta k'o za lanjski sneg. Tebi je na pameti šta uraditi sa ovih novih 12 meseci.

Ne znaš, jer šta je ispravno?

Ne znaš, jer koji će ti put više dobra doneti?

Ne znaš, jer koji su to „pravi“ ljudi?

Ne znaš, jer šta je to što te čini srećnim?

Odjednom, kao iz vedra neba, dolazi ti odgovor. Ti sedaš, uzimaš penkalo i papir i počinješ da pišeš recept koje ti On, Mika, šapuće kao novogodišnji poklon:

Uzeti 12 meseci, dobro ih očistiti od gorčine, sebičluka, cepidlačenja i straha. Svaki mesec pažljivo iseckati na 30 ili 31 dan, tako da je zaliha dovoljna za godinu dana. Svaki dan posebno ispuniti nadevom: od jedne trećine rada, trećine duševne vedrine i trećine humora - uz dodatak tri kašike optimizma, jedne kašike strpljenja, zrnceta ironije i prstohvata takta. Tu masu preliti obilno ljubavlju. Gotovo jelo ukrasiti buketićem sitnih pažnji i servirati ga svakog dana, sa obaveznom vedrinom, uz šolju dobrog osvežavajućeg čaja.

U momentu kada pišeš poslednje reči recepta, osmeh kreće sam da se crta po tvom licu.
Shvataš, nije Nova godina za „nove početke“ – svi oni su odavno već tu, samo čekaju pravu dozu tebe, tvoje odlučnosti i inicijative za njih.

Nemoj se skrivati od svojih želja i ambicija. Najlepši je put koji moraš da pređeš do njihovog ostvarivanja, jer baš na tom putu dobijaš nove ideje, ali i  novu neobičnu dimenziju iskustva.
Zato, već sutra, uradi nešto što nikada nisi, pretvori se u Miku na jedan dan, napiši još koju Besmrtnu pesmu ili izmisli svoj recept za sreću.

Jer Ti to možeš. Jer je svaka godina, svaki mesec, svaki dan, baš Tvoj i baš stvoren za uspeh.

Autorka: Milana Veljko

Najnovije