Mingl kutak

U susret novoj godini

U susret novoj godini

Kuda ide svet današnjice? Da li je to Haksli ili Orvel ili neko sasvim drugi predvideo našu budućnost? Šta nas čeka sutra? Znamo li šta se dešava danas? Ili samo mislimo da znamo? Ili nas prosto ne interesuje?

Jesmo li to odlučili da ignorišemo svet oko nas zarad komfora ili nas je strah od odgovora sprečio da pitamo?

Šta je razlika između slobode i privatnosti? Imamo li danas jedno ili drugo? Jesmo li svesni da smo izgubili pravo na privatnost? Zašto mislimo da je sve to u svrhu nekog većeg dobra ili je to manje zlo? Protiv koga se borimo? Da li je treći svetski rat u toku, a mi toga nismo ni svesni? Šta je rat XXI veka?

Vodili se oružjem ili kodiranjem?

Da li je svet postao rob pohlepe? Koja je vizija kapitalizma? Ima li je? Da li novac može biti krajnji smisao? Ili alat da se pokore mase? Koji je onda cilj manjine koja pokorava? Da li novac zaista ima toliku vrednost? Da li je znanje moć? Ili glupost, ili je glupost moć, a kontrola sloboda? Ko kontroliše?

Šta je nauka za prosečnog čoveka? Da li joj bespogovorno veruje? Ili joj se smeje? Da li nauka postaje religija? Da li možemo da verujemo činjenicama ili one vise ne postoje? U moru podataka i činjenica, šta je istina? Ko je odgovoran za primenu naučnog otkrića? Gde je nestala odgovornost naučnika? Je l’ mu je ona uzeta ili je se odrekao?

Gde nauka ide? Razume li običan čovek šta je veštačka inteligencija? Shvati li da AI može da radi veći deo njegovog mukotrpnog posla? Da li je svet sutrašnjice - svet inteligentnog rada? Da li ima posla za ceo svet ili je vreme za univerzalni prihod? Da li veštačka inteligencija ruši tekovine kapitalizma ili će kapitalizam urušiti napredak? Gde vodi CRISPR? Kako čovek deluje na evoluciju? Da li je tehnološka evolucija odvojena? Ili je postala deo društva, a društvo deo prirode ? Postoji li čovek bez tehnologije? 

Da li je umetnost zabava? Šta zabavlja svet? Da li je narušavanje privatnosti samo zabava ili novi vid umetnosti? Postoji li umetnost XXI veka? Je l’ je ona namenjena svakom? Da li narod diriguje umetnost ili umetnost bira pojedince? Postoji li umetnost u svetu komfora? 

Da li je politika deo društva? Kog društva? Da li razvoj donosi učmalost? Postoji li politika društva ili politika pojedinaca?

Interesuje li nas išta kad nam je dobro? Ili mora da nam bude loše?

Mislim, dakle postojim - rekao je Dekart. U Novoj godini želim ti da misliš i budeš svestan/na da si ti promena koju svet čeka. Promeni ga!

Autorka: Ivana Vujković Bukvin

Autor fotografije: Alexas_Fotos

Najnovije