Mingl kutak arhiva

Studiranje u inostranstvu

Studiranje u inostranstvu

Zamisli jutro u kome se ne budiš u svom toplom krevetu između sigurna četiri zida, u gradu u kome znaš napamet svaku ulicu i uličicu, gde si u mogućnosti da nazoveš nekog prijatelja, nekoga iz porodice, i da se ta ista osoba pred tobom stvori za 5-10 minuta.. zamisli da si tamo negde, da kreneš sve ispočetka, da si donekle sam u moru svega novog.

Već vidim lica osoba koje ovo čitaju. Polovina je oduševljena, kaže – Teleportuj me tamo, odmah!, a druga polovina se malo mršti,  malo skrene pogled, kao da se plaši onoga što sledi.

No, zapravo, život u inostranstvu, a pogotovo studiranje u inostranstvu je sve samo nije ružno i nepoželjno iskustvo! Vedri, motivisani i znatiželjni duh nikada ne miruje, on nas podstiče da istražujemo i da izlazimo van svojih granica. A što i ne bi? Mladi smo, ambiciozni, motivisani i imamo tu mogućnost da odemo negde i pokupimo sva svetska znanja koja nam se nude!

Ali, odakle početi? Šta prvo istražiti? 

Kada je u pitanju studiranje u inostranstvu, bilo da su u pitanju osnovne, master ili doktorske studije, proces je komplikovaniji od programa razmena, ali ne dovoljno komplikovan da te natera da odustaneš. Obično se za studije u određenoj zemlji raspituješ u ambasadi te zemlje, jer oni imaju najviše informacija. Postoje određeni profili koji sadrže stipendije, određeni koje u potpunosti ti finansiraš. U većini slučajeva je neophodno da znaš jezik zemlje u koju ideš, da imaš diplomu kako bi to dokazao i da si, naravno, završio srednju školu. Imaj u vidu da strani univerziteti žele što bolje studente, one koji imaju visoke ocene iz srednje škole, ali i one sa visokom motivacijom. Nemoj da pomisliš da su ocene jedino merilo! Smeštaj je ponuđen ili u studentskom domu ili kao privatni smeštaj u iznajmljenim stanovima ili sobama. Ovde možeš da pročitaš jedan šaljiv tekst o tome kako da preživiš rimske gazdarice. Ha, misliš da ti to neće biti problem? Onda se suoči sa problemom zvanim proces dobijanja studentske vize (da te ovaj tekst ne bi uplašio, klikni ovde ako smeš da pročitaš nešto više o tome).

Postoji još hiljadu i jedna caka, ali zato hiljadu i dva razloga da uživaš i da iskoristiš sve što ti se nudi! Studiranje u inostranstvu ne predstavlja samo problem, već je jedno od najlepših iskustava koje ćeš sigurno pamtiti zauvek. Zvuči kao kliše, ali je jedna od najvećih životnih istina!

Ipak, ako te plaši studiranje u inostranstvu na duge staze, tu je uvek mogućnost razmene na semestar ili pak dva u toku jedne godine studiranja. Erasmus Plus je veoma popularan program koji je u poslednje vreme u Srbiji sve više interesantan studentima osnovnih, master i doktorskih studija. Potrebno je samo da pratiš otvorene konkurse na platformi, sakupiš sva dokumenta do određenog roka i predaš ih! Rezultati stižu za mesec do dva, nadamo se, pozitivni! Klikni ovde i pročitaj više.

Za studije u inostranstvu ti je potrebna samo odvažnost i hrabrost, na podršku ćeš, sigurna sam, već naići, a zabava, znanje, prijateljstva i svi ostali bonusi koji idu uz ovo iskustvo, vremenom će ti se pokazati kao najvrednije iz istog!

Ukoliko su ti potrebne još neke informacije, kontaktiraj Organizaciju srpskih studenata u inostranstvu ili ESN Serbia. Nadam se da se vidimo na nekoj od razmena! 

Autorka: Milana Veljko

Fotka je preuzeta odavde.

Najnovije