Mingl kutak

Selebrejšn: Diznijeva vizija savršenog mesta za život

Selebrejšn: Diznijeva vizija savršenog mesta za život

Verujem da smo svi jednom sanjali da živimo u savršenom gradu, u nekoj vrsti utopije gde bi život bio jednostavan i prijatan. Maštamo o nekom boljem mestu gde bismo mogli da budemo skoro bez brige. Zvuči lepo, ali istovremeno zvuči i nemoguće da takav grad postoji. Iako mislimo da takvog mesto nema na Zemlji, moguće je da ipak postoji i da se nalazi baš u SAD-u.

Selebrejšn je zajednica na Floridi koja želi da bude baš to: savršeno mesto za život. Oko 16 kilometara od Dizni Vorld-a u Orlandu, ovaj gradić je osnovala sama kompanija Dizni 1994. godine, ali nikad nije planiran kao deo Dizni Vorlda ili turistička destinacija. Zapravo, osnovan je sa ciljem da stvori perfektnu američku zajednicu, spoji realnost sa fantazijom uz cilj da se granice svetova jave i sna obrišu. Selebrejšn je postao popularan za život na Floridi: prema popisu iz 2010. godine, grad je imao skoro 8000 stanovnika. Od tad, taj broj se samo povećao. Šta ljude toliko privlači u ovaj grad? Očigledan odgovor bi bio osećaj nostalgije i komfora koji Selebrejšn i Dizni nudi, kao i osećaj pripadnosti, prijateljski nastrojeni ljudi i prijatna sredina. Moguće je da pojedini dolaze zbog Selebrejšnove estetike malog američkog grada iz 50-ih godina, sa ulicama bez smeća, belim ogradama i prednjim dvorištem u kome bi odsedao sa komšijama uveče.

Na izgradnji ovog gradića radilo je dosta poznatih arhitekata, koji su crpeli inspiraciju iz drugih gradića u blizini. Od 90-ih, kad su se prvi stanovnici doselili, grad se razvijao, sa novim radnjama, restoranima, školama pa čak i univerzitetom. Sa obzirom na to da je Dizni Vorld u blizini, i turizam je donekle razvijen. Čini se kao da od Selebrejšn ne postoji bolje mesto za život.

Uz sve ovo, postavlja se pitanje: da li je sve baš tako kao što izgleda, ili je stvarno previše dobro da bi bilo istinito? Već od 2004., Selebrejšn više nije u vlasništvu Diznija. Od tad se veruje da je zajednica „propala“, ali to je bila i šansa da Selebrejšn postane grad za sebe. Ipak, izgleda da se ništa nije promenilo. I dalje imaju striktne zakone u vezi boja u kojima smeš obojiti kuću i koje biljke mogu da se gaje u dvorištu, deca ne bi smela ići peške do škole nego bi bila prevožena autobusom ili roditeljskim automobilom. Zbog ovih zakona kao i zbog same činjenice da je zajednica viđena kao utopija, neki stanovnici tvrde da je grad pomalo jeziv, dok drugi kažu da stvarno jeste savršeno.

Navođeno je da je Selebrejšn spoj realnog i nerealnog, što znači da su neke stvari zapravo lažne. Sneg koji pada tamo svake godine je u stvari pena od sapuna (stanovnici grada ga zovu „snoap“), Božićna jelka koji stoji u centru grada zimi ima plastične iglice. Krađe se sve češće dešavaju. Istina je, uprkos obećanju da bi Selebrejšn trebalo biti utopijski gradić, kriminal je neizbežan. Zajednica je doživela prvo ubistvo krajem 2010. a prvo samoubistvo se desilo samo nekoliko dana nakon toga. Od tad je Selebrejšn bezbedniji od većine drugih američkih gradova, ali i dalje ima naznaka kriminala.  

Da li će Selebrejšn trpeti sve više ovakvih problema ili će uspeti da bude ono što je i namenjeno da bude? Sigurni smo da dokle god postoje ljubitelji Dizni kompanije i jednostavnog načina života, ova zajednica će verovatno opstati.

Autorka: Milena Jeremić

Fotka je preuzeta odavde.

Najnovije