Mingl kutak

Da li ste digitalno pismeni?

Da li ste digitalno pismeni?

Danas je teško zamisliti savremenu komunikaciju, poslovanje i obrazovanje bez pametnih telefona i laptopa. Digitalna nastava, digitalno učenje, digitalni mediji, digitalna biblioteka – digitalno doba promenilo je naš način učenja i pogleda na svet. Uporedo sa razvojem novih tehnologija, javila se i potreba za razvijanjem novih veština. Jedna od najznačajnijih veština, koju mnogi smatraju ključnom veštinom 21. veka, jeste digitalna pismenost.

Šta znači biti digitalno pismen?

Kada se govori o pismenosti, sigurno najpre pomislite na sposobnost čitanja i pisanja. Međutim, postoje i druge vrste pismenosti. Digitalna pismenost predstavlja znanja i sposobnosti koje uključuju veštine informacione i računarske pismenosti i rešavanja problema u digitalnom okruženju (UNESCO, 2011). Pojam digitalne pismenosti prvi put se pominje krajem 20. veka i među prvima ga objašnjava Pol Gilster, 1997. godine. U svojoj knjizi Digital Literacy digitalnu pismenost određuje kao sposobnost razumevanja i korišćenja informacija iz različitih digitalnih izvora.

Zašto je važna digitalna pismenost?

Digitalna pismenost označena je kao jedna od osnovnih kompetencija celoživotnog učenja.
S pravom je često nazivaju jednom od životnih veština budući da zahvata sve sfere čovekovog funkcionisanja i komunikacije. Bilo da ste srednjoškolac, student, tražite posao ili ste već zaposleni i gradite svoju karijeru, razvijanje digitalnih kompetencija i njihovo neprestano usavršavanje uvek je poželjno i donosi vam brojne prednosti:

  • Brže i efikasnije učite

Kada dobijete diplomu, vaše obrazovanje se tu ne završava. Naprotiv, vaš put u obrazovanje tek počinje. Sve je više onlajn platformi koje su posvećene obrazovanju, tako da uz nove tehnologije proces učenja postaje efikasniji, brži i lakši.

  • Napredujete u karijeri

Čini se da ne postoji oglas za posao u kome se ne traže razvijene digitalne kompetencije. Posebno valja posvetiti pažnju funkcionalnoj pismenosti, koju čine digitalna pismenost i poznavanje stranih jezika. Smatra se da svaki obrazovani građanin Evrope mora poznavati nove tehnologije i govoriti najmanje dva strana jezika. Strani jezik možete učiti onlajn i biti u kontaktu sa izvornim govornicima.

  • Uvek ste informisani

Digitalni svet je riznica informacija. Nekada je trebalo više vremena da biste stigli do određene informacije, a sada – informacije stižu do vas!

  • Razvijate kritičko mišljenje

Sadržaji koje pronalazite su raznovrsni, upoređujete ih, analizirate i birate ono što će vam najviše koristiti.

  • Komunicirate i sarađujete sa drugima

U digitalnom okruženju komunicirate sa ostalim članovima, razmenjujete informacije, iskustva i ideje, čime razvijate interpersonalne veštine.

  • Povezani ste sa celim svetom

Upotreba novih tehnologija i društvenih mreža omogućila je da budete povezani sa čitavim svetom i steknete nova iskustva, sklapate prijateljstva ili ostvarite profesionalne kontakte.

  • Vaš glas daleko se čuje

Sadržaji koje kreirate dostupni su milionima ljudi. Svaka vaša poruka može obići svet, što vam može biti korisno u daljem školovanju ili karijeri. Da li ste vi i vaše informacije bezbedni kada ste onlajn? Kao i u svakoj zajednici, u digitalnoj zajednici postoje određena pravila ponašanja kojih se treba pridržavati. Ukoliko ih poštujete, potpuno ste bezbedni.

Iako smo već uveliko zakoračili u digitalni svet, procenjuje se da 50% svetske populacije još uvek nema pristup internetu ili ima nedovoljno razvijene digitalne kompetencije (UNESCO, 2011). Da bi se to promenilo, potrebno je omogućiti da se digitalna pismenost razvija tokom školovanja i kroz različite oblike edukacije podići svest o tome koliko je značajno (p)ostati digitalno pismen. Kao što kaže čuvena profesorka Dženifer Fleming, uz pomoć novih tehnologija učimo danas ono što će nam biti potrebno sutra.

Izvori:
Gilster, P. (1997). Digital Literacy. New York, NY: Wiley Computer Publishing.
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). (2011). Digital Literacy in Education. Paris, France: UNESCO.

Autorka: Ivana Stanković

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije