Mingl kutak

Reci mi koliko čitaš i reći ću ti kakav si

Reci mi koliko čitaš i reći ću ti kakav si

Jedan od najlakših načina da pametno iskoristiš vreme jeste čitanje knjiga. Još su stari Grci književnost smatrali najlepšom i najuzvišenijom, a njena lepota se očuvala do danas.

Prvo što dobijaš čitanjem knjiga je od neprocenljive vrednosti: znanje. Sve što pročitaš možeš nekada iskoristiti i nikada ne znaš kada će ti koja informacija zatrebati. U životu se dešava da izgubiš posao, zdravlje, novac, jedino što ti niko nikada ne može oduzeti je ono što znaš.

Moderno vreme zahteva da često radiš više stvari istovremeno, na primer, u isto vreme piješ kafu, proveravaš elektronsku poštu, pratiš dešavanja na društvenim mrežama i dr. Kada čitaš, sva tvoja pažnja usmerena je na samo jednu jedinu stvar – razumevanje onoga što si pročitao. Time poboljšavaš koncentraciju. Da bi ovo proverio, možeš pokušati sledeće: dok ispijaš jutarnju kafu ili putuješ gradskim prevozom na fakultet ili na posao, bar 10-15 minuta čitaj neku knjigu. Vrlo brzo ćeš primetiti da se tokom dana mnogo lakše fokusiraš i na druge zadatke koje treba da završiš.

Još jedna prednost čitanja je ta što vežbaš svoju memoriju i razvijaš sposobnost analitičkog mišljenja. Mozak neprestano obrađuje informacije, pamtiš činjenice, likove, detalje, događaje, analiziraš ih i povezuješ u celinu.

Čitanjem bogatiš svoj rečnik. Pravilan govor i bogat vokabular biće ti od velike pomoći u svim sferama života, od poslovnog sastanka do neformalnih razgovora sa prijateljima. Tvoje samopouzdanje će se povećati, bićeš obrazovaniji i umećeš lakše i ekspresivnije da iskažeš ono što želiš.

Nema boljeg načina da se oslobodiš stresa. Bilo da se odlučiš za poeziju, pripovetku ili roman, pomoći će ti da se opustiš i zaviriš u jedan novi svet. Dokazano je da čitanje snižava krvni pritisak, pozitivno utiče na raspoloženje i stvara osećaj smirenosti.

Ne moraš trošiti mnogo novca, jer su danas knjige dostupne svuda: sve što te zanima vrlo lako možeš naći u knjižarama i bibliotekama, ali i na internetu, u elektronskom izdanju.
Ivo Andrić je zapisao: Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život. Koliko su ove reči istinite, shvatićeš već idući put kada uzmeš knjigu u ruke. Neka ti čitanje postane navika!

Autorka: Ivana Stanković

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije