Mingl kutak

Kako se što bezbolnije provesti kao brucoš?

Kako se što bezbolnije provesti kao brucoš?

Počinje zimski semestar na fakultetima. Beograd je kao i svake godine u ovo vreme pun brucoša iz grada, kao i onih koji su došli iz različitih krajeva Srbije i regiona. Svi oni odlučili su da se upuste u nešto novo i nepoznato. Slušali su priče o studiranju i studentskom životu, ali ništa ne može da zameni lično iskustvo i neposredni doživljaj istog!

Ono šta bi trebali da znaju svi studenti prve godine jeste da ih očekuje zahtevan zadatak. Iako postoje razlike među fakultetima što se tiče težine i godina studiranja, zajedničko je svim visokoškolskim obrazovnim ustanovama da iziskuju rad i posvećenost.

Redovnost u velikoj meri olakšava da se dođe do cilja. Zato je veoma važno da od samog početka brucoši ozbiljno shvate svoje obaveze. Ne treba čekati kraj novembra ili decembar da se prvi put uzme knjiga u šake.

Velika razlika u odnosu na srednju školu je u obimu gradiva koje se savladava. Navikli su mnogi da dan pred kontrolni nauče dvadesetak strana male sveske koje im je profesorka izdiktirala i dobiju dobru ocenu. Od tog scenarija treba da se oprostiš. Na fakultetu te očekuju stotine stranica teksta. Ti si taj/ta koji/koja treba da ih pročita i izdvoji ono šta je bitno. To nije tako jednostavno, pogotovo na početku. Potrebno je vreme da se navikneš na novi sistem rada.

Još jedna od stvari koja predstavlja krupnu promenu jeste trajanje predavanja. Dvanaest godina (8 razreda osnovne škole + 4 razreda srednje škole) zvonce bi se oglasilo nakon 45 minuta i označilo kraj časa, a predavanja na fakultetu traju sat i po ili dva i po sata, neka čak i duže. Pitaš se kako da održiš koncentraciju tako dugo? Sve je stvar navike. Neobično je prvih mesec dana, ali ubrzo će se to promeniti. Još jedna novina je ta da nećeš više samo ti persirati profesoru već će to biti obostrano. Oslovljavaće te sa koleginice ili kolega.

Fakultet je mesto na kom ćeš naučiti mnogo toga, gde ćeš sticati poznanstva i širiti vidike. Važno je da se ne ograničiš samo na gradivo, već da se svakodnevno samostalno unapređuješ čitanjem i istraživanjem onoga šta te zanima.

Prvih dana možda će ti se činiti da se teško snalaziš. Sećam se da sam bila nekako dezorjentisana, neprestano zamišljena, postavljala sam sebi pitanje da li ja to zapravo mogu. Imala sam utisak da sam jedina koja se tako oseća. Međutim, kad je prošlo nekoliko meseci u razgovoru sa kolegama saznala sam da je većina nas prošla kroz tu fazu preispitivanja i nesigurnosti.

Velika zbrka nastane u glavi jednog studenta prve godine kada čuje sve te reči kao što su kolokvijum, ESBP, predispitne obaveze, obavezna i neobavezna predavanja, uslov za izlazak na 

ispit, predmeti dugih naziva koje je teško čak i izgovoriti… Sve te to čeka, i sve ćeš to ukapirati mnogo brže nego što misliš, baš kao što su mnogi pre tebe.

Ako si se po prvi put odvojio/la od kuće, nedostajaće ti ukućani i komfor koji svako od nas ima u topline doma. Mnogo vozila na ulicama i saobraćajna gužva deo su svakodnevice u velikim gradovima. Ljudima koji dolze iz manjih mesta takva atmosfera deluje zastrašujuće na samom početku. Što se tiče snalaženja sa gradskim prevozom, postoje aplikacije koje su veoma korisne i jednostavne za upotrebu (Moovit, PlanPlus). Znatno će vam olakšati da se uhodate.

Ono šta sam naučila u prvoj godini zahvaljujući odlasku od kuće jeste kako da na ekonomičan način raspolažem novcem. Smatram da je to sposobnost koja je preduslov samostalnosti i da su dvadesete godine odlično vreme da ovladamo tim znanjima.  

Svaki početak je težak, ali s druge stane uzbudljiv. Čim si upisao/la fakultet napravio/la si iskorak u nešto novo. Naredne četiri godine su vreme tokom kog ćeš se usavršavati i razvijati, družiti i uživati. Važno je da nađeš balans koji će tebi najviše odgovarati, a koji daje dobre rezultate.

Srećno!

Autorka: Jelena Čolović

Fotografija je preuzeta odavde

Najnovije