Pokreni se arhiva

Otputuj u Rusiju i Kolumbiju na plaćenu praksu

Otputuj u Rusiju i Kolumbiju na plaćenu praksu

Jedan od najvećih izazova sa kojima se mladi danas suočavaju je da se sve češće kao zahtev prilikom zapošljavanja postavlja relevantno radno iskustvo, a sistem obrazovanja u našoj zemlji retko omogućava njegovo sticanje. Sigurno je da, internacionalno praktično iskustvo, može doprineti ne samo boljoj poziciji mladih prilikom zapošljavanja, već i ličnom razvoju i otvaranju vidika, koji će im ukazati na protrebu za konstantnim usavršavanjem.

Program Global Talent kreiran je tako da studentima završnih godina i diplomcima pruži priliku za sticanje profesionalnog iskustva i lični razvoj u multikulturalnom okruženju. Zemlje koje našim studentima mogu pružiti idealnu podlogu za lični razvoj, izlazak iz zone komfora i sticanje iskustva, s obzirom na potrebe tržišta i obrazovanja, jesu Rusija i Kolumbija.

Rusija je zemlja sa jednom od najbrže rastućih ekonomija na svetu, a ipak, samo 7% stanovništva govori engleski jezik, a više od 76% građana nije putovalo van zemlje. Upravo zbog zahteva tržišta i nedostatka adekvatnog jezičkog obrazovanja, sve je veća potreba za mladim kadrovima iz inostranstva, koji će u Rusiju dovesti pogled na obrazovanje iz druge perspektive.

Slična je situacija i u Kolumbiji, koja se pored problema nerazvijenosti u ruralnim krajevima, velikim jazom između bogatih i siromašnih slojeva društva, suočava i sa izražajnim problemima u obrazovanju. Ograničen pristup školovanju posladica je siromaštva, a nepismenost beleži značajne stope, što je najizraženije u ruralnim krajevima.

Zbog velike potrebe za razvojem obrazovanja, a u prvom redu jezičkih veština kod mladih u ovim zemljama, studentima i diplomcima iz Srbije se pruža mogućnost obavljanja stručne prakse u oblasti predavanja engleskog i drugih jezika, uz obezbeđenu novčanu naknadu u visini prosečne zarade u konkretnoj zemlji. Za obavljanje stručne prakse, prethodno iskustvo nije neophodno, ali je svakako poželjno, dok se kao imperativ postavlja odlično poznavanje engleskog jezika. Prakse se realizuju na Univerzitetima, u jezičkim centrima, školama, kampovima i vrtićima. Konkretno vreme trajanja prakse određuje se u dogovoru sa institucijom u kojoj se praksa obavlja, a prosečno vreme trajanja je 3 do 6 meseci.

Rad u internacionalnom okruženju, kao prilika da se znanje, iskustva i veštine razmene sa drugim kulturama i podstakne proaktivno razmišljanje kod mladih ljudi, ključni su faktori koji opredeljuju uspeh mladog čoveka, kao i njegov pozitivan uticaj na zajednicu u kojoj živi.

Više informacija o programu Global Talent, kao i formu za prijavljivanje za program edukacionih praksi, pronađi na sajtu: www.globaltalents.rs

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije