Pokreni se arhiva

Volontiranje u okviru „Incoming programa“ u Schüler Helfen Leben-u

Volontiranje u okviru „Incoming programa“ u  Schüler Helfen Leben-u

Aktivizam i volontiranje pri Schüler Helfen Leben-u omogućavaju intenzivno učenje, razmenu i umrežavanje mladih ljudi. Traže se mladi ljude koji su već u školi skupljali iskustva u aktivizmu i volontiranju i koji bi zajedno sa kolegama, volonterima iz Nemačke koji su tek završili srednju školu, organizovali Socijalni Dan 2016, te jačali omladinski aktivizam i participaciju u Nemačkoj i Evropi.

Neke pozicije već popunjavaju motivisani mladi – sada traže tebe za oblasti regionalne koordinacije ili sprovođenje  kampanje. Neophodna dokumenta, kao i sve ostale informacije o prijavi kao income-volonter nalaze se na veb sajtu regionalne kancelarije u Sarajevu – www.shl.ba.

Internacionalni konkurs važi za sledeće pozicije:

Regionalna koordinacija

Zabavno ti je da radiš sa mladim ljudima? Voliš da putuješ? Imaš otvoren pristup ljudima? Nije ti problem da govoriš pred grupama ljudi?

Postani regionalni koordinator/ka u udruženju Schüler Helfen Leben! Regionalni koordinatori/ke rade u SHL-u dvostrukim snagama, pa stoga u SHL-u uvek ima nekoliko mladih ljudi koji rade na ovom poslu. Na turnejama kroz čitavu saveznu republiku Nemačku držaćeš prezentacije i radionice po školama. Neke od tema radionica su: Šta je Balkan? Šta se dešava u Siriji? Zašto je tako bitno da se u tim oblastima pomaže? Ti približavaš učenicama i učenicima ideju Socijalnog Dana i motivišeš ih da rade za dobrobit njihovih vršnjaka. 

Na turnejama kroz čitavu Nemačku ti si lice Schüler Helfen Leben-a. Stupaš u kontakt sa zainteresovanim mladima i informišeš ih na svestran način o našoj organizaciji, našim projektima i aktivizmu pri SHL-u. Zajedno sa svojim timom se umrežavaš sa savetima/većima učenika i drugim organizacijama mladih. Brineš se o aktivnoj saradnji i prenosiš naše tematske sadržaje i ideju Socijalnog Dana kroz seminare i radionice mladima. U timu se uzajamno podržavate i provodite mnogo vremena putujući zajedno. Stoga je poželjno da imaš vozačku dozvolu za kategoriju B.

Imaš još pitanja? Javi se regionalnim koordinatorima SHL-a! Možeš ih kontaktirati preko regio@shl.info ili 00494321/48906-66.

Na ovoj poziciji je, zajedno sa koleginicama iz Nemačke, i aktuelni incoming-volonter iz BiH, Stefan. Javi mu se preko stefan.marinkovic@shl.info.

Sprovođenje kampanje

Želiš vizuelno da predstavljaš informacije? Već si video/la veb sajt „od pozadi“? Svojom kreativnošću možeš svakom flajeru da dodaš „nešto posebno“? Onda je pozicija održavanja kampanje kao stvorena za tebe!

„Kampanjac“ ima odlučujuću ulogu u javnom nastupu udruženja. Na mestu održavanja kampanje, ti si u direktnom kontaktu sa agencijama za oglašavanje i intenzivno radiš na izradi publikacija. Kampanjom se oglašava Socijalni Dan širom savezne republike Nemačke.  Samim time, kampanja je ključan korak na putu ka uspešnom vrhuncu tvoje SHL-godine – Socijalnom Danu. Pored toga, materijali poput plakata, flajera i objava u štampanim medijima čekaju da ih ti dizajniraš. Materijali za događaje, dizajn majica i „merchandise“ traže i razvijaju tvoje kreativne sposobnosti. Uz to preuzimaš i administraciju našeg homepage-a i brineš se, zajedno sa svojim kolegama da se stranica stalno puni novim materijalima. Oduvek si hteo/htela ovakav posao? Prijavi se sada i pobrini se da Socijalni Dan 2016 bude još uspešniji! Imaš još pitanja? Javi se Janu, trenutnom „kampanjcu“ preko jan@shl.info ili 00494321/48906-22.

O KONKURSU

Volontiranje se vrši u Neumünster-u (Schleswig-Holstein). Volontiranje počinje 01.07.2015. dvonedeljnim boravkom u porodici koja će biti tvoj domaćin. Od 15.07. do 24.07. se sledeća generacija volontera zajednički priprema za sledeću godinu na pripremnom seminaru. Kraj volontiranja je 20.08.2016.

Svi volonteri žive zajedno u stanu u blizini kancelarije u Neumünster-u. Troškove stanovanja, prateće troškove, telefon i internet plaća udruženje. Sve putne troškove, i troškove hrane (i slično) na službenim putovanjima pokriva Schüler Helfen Leben. SHL takođe preuzima sve troškove zdravstvenog osiguranja i sve ostale troškove koji nastaju „u pripremi“. Dodatno, svi dobrovoljci dobijaju Bahncard50 (karta sa 50% popusta na putovanje vozovima širom Nemačke) i mesečni džeparac od 284€.

Osnovna očekivanja od volontera: Volonteri preuzimaju sve aktivnosti udruženja unutar Nemačke nakon četiri nedelje pripreme sa starom generacijom i upravnim odborom. Nakon toga, volonteri rade skoro samostalno iz savezne kancelarije u Neumünster-u, pri čemu mogu, naravno, u svakom trenutku da traže podršku od bivših volontera ili upravnog odbora. U svom radu, volonteri imaju dovoljno slobode da unesu sopstvenu inicijativu, te da vrše i menjaju sopstvene projekte, kako oni misle da bi bili bolji. Pri tome volonteri moraju odgovorno da postupaju sa sredstvima unutar svog budžeta. Fleksibilnost je izuzetno bitna, jer je verovatno da će se događaji i seminari dešavati preko vikenda.

Traže se volonteri sa sledećim predispozicijama: samostalnost i izdržljivost, spremnost na kompromise i dobra saradnja sa timom, samopouzdanje i odgovornost, tolerantnost i saosećanje, interesovanje za rad sa mladima i vršnjacima, osnove tehničke sposobnosti (kompjuter…)

Posebna očekivanja od volontera: volonter mora imati stalnu adresu izvan savezne republike Nemačke i nemački mu ne sme biti maternji jezik. Dalje, prijavljeni/a nije smeo/smela u zadnjih 5 godina provesti više od šest uzastopnih meseci u Nemačkoj. Volonter/ka treba da ima između 18 i 23 godine, da bude sposoban/na da komunicira, pismeno i usmeno, na nemačkom jeziku, što znači da poseduje jezičko znanje u visini  nivoa B1 evropskog referentnog okvira za jezike (Goethe Institut ili ÖSD) sa perspektivom za dalju kvalifikaciju kroz jezički kurs koji bi finansirao, po potrebi, SHL. Sertifikat, odnosno potvrda poznavanja jezika nije potrebna, samo znanje. Vozačka dozvola je od prednosti. Pri dobijanju svih dozvola i drugih birokratskih koraka, incoming-volontere prati i finansira SHL, kao i pri „prebacivanju“ na nemačku vozačku dozvolu. Za uspešno izvršavanje svih obaveza volonter  treba da ima iskustva sa volonterskim aktivizmom, angažmanom i volontiranjem (Omladinske organizacije i asocijacije, studentski parlament, itd). Za poziciju regionalne koordinacije volonteri treba da imaju iskustva sa organizacijom i planiranjem seminara i radionica kao i u radu sa grupama mladih, a za održavanje kampanje potrebno je detaljnije poznavanje upotrebe sistema za grafički dizajn kao, npr. Photoshop, InDesign ili Typo3.

PRIJAVA

Prijave se šalju na nemačkom jeziku, preko imejla na chris@schueler-helfenleben.de.

Potrebna dokumenta: Pismena prijava, ispunjen prijavni formular (nalazi se onlajn), tabelarni CV, motivaciono pismo (maksimalna dužina je jedna A4 stranica).

Pitanja u vezi sa prijavom i procedurom se takođe šalju na chris@schueler-helfenleben.de ili preko aktuelnog incomer-volontera Stefana Marinkovića na stefan.marinkovic@schueler-helfen-leben.de. Neophodna dokumenta, kao i sve ostale informacije o prijavi kao income-volonter nalaze se na veb sajtu regionalne kancelarije u Sarajevu – www.shl.ba. Intervjui nakon prijava će verovatno biti održani u Sarajevu i/ili Beogradu. Prijave se mogu slati do 27. aprila!

Najnovije