Pokreni se

Konkurs za učenike srednjih škola – Osmislite najbolji školski čas i otputujte na 6. Parlament mladih

Konkurs za učenike srednjih škola – Osmislite najbolji školski čas i otputujte na 6. Parlament mladih

Međunarodna komisija za sliv reke Save – Savska komisija (International Sava River Basin Comission – ISRBC) sa središtem u Zagrebu je organizacija koja obuhvata četiri zemlje članice kroz koje protiče reka Sava: Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Osnovana je 2005. godine nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za sliv reke Save (OSSRS). Unutar organizacije pokrenuta je platforma Savski parlament mladih (Sava Youth Parlament) koja održava radionice za mlade vizionare. Ove godine raspisuje konkurs u kojem učenici imaju zadatak da osmisle projektni školski čas na kome će diskutovati na temu ,,Uticaj klimatskih promena na život u slivu reke Save“. Najbolji će imati priliku da predstave svoj projekat na 6. Parlamentu mladih koji će se ove godine održati u Beogradu.

Godine 2012., komisija ISRBC-a je odlučila da pokrene platformu pod nazivom Sava Youth Parlimament. Tada su po prvi put u Parku prirode Lonjsko polje u Krapju (Hrvatska), održali radionicu pod nazivom ,,Parlament mladih sa sliva rijeke Save”. Okupilo se između 50 i 60 učenika srednjih škola iz sve četiri države članice s sledećim ciljevima: 

  • upoznavanja učesnika s integralnim planiranjem, uređenjem, korištenjem i zaštitom vodnih resursa na nivou slivnog područja reke Save i
  • omogućavanja rasprave učesnika o sadašnjim i budućim prioritetima korišćenja i zaštite vodnih resursa u slivu reke Save i sagledavanja njihove vizije mogućih rešenja putem donošenja deklaracije mladih savskog sliva.

Nakon uspešno sprovedenog projekta, platforma je zaživela i dugoročno i sada već postoji 5 godina i uspešno spaja mlade zaljubljenike u okolinu i vizionare koji su spremni promeniti svet. Svake godine se objavljuje projektna ideja i šalje srednjim školama u svim državama članicama. 

Ove godine učenici i njihovi mentori imaju za zadatak napraviti projektni školski čas na temu ,,Uticaj klimatskih promena na život u slivu reke Save”, prezentovati učenicima nekoliko razreda, sve uobličiti u jedan članak i kratki video zapis i poslati na adresu Savske komisije: isrbc@savacommission.org 

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2017., a poziv i sve detalje možete pronaći na sledećem linku.

Komisija će od pristiglih prijava izabrati po dve najbolje ekipe iz svake države članice koji će imati priliku učestvovati i predstaviti svoj projekat na 6. Parlamentu mladih koji će se održati prve nedelje juna u Beogradu u okviru Međunarodnog dana reke Save (1.jun).

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije