Konkurs za učesnike/ce III. Međunarodnog volonterskog OZON kampa – Novi Pazar

Centar za razvojnu politiku i saradnju, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Mladi istraživači Srbije pozivaju mlade iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore da se prijave na III. Međunarodni Volonterski Kamp – Humanost na dar! koji će se održati od 26. aprila do 6.maja 2017 u Novom Pazaru.

Volonterski kamp se organizuje kao zajednička inicijativa više partnerskih organizacija sa ciljem promocije humanosti i solidarnosti u poboljšanju uslova života za odrasle i stare osobe koje su smeštene u staračkom domu u Novom Pazaru.

Volonteri će biti angažovani na radu sa starim osobama, stanovnicima centra. Učestvovaće u kreativnim radionicama. Pored toga održavaće baštu, kositi travu, zalivati cveće, raditi na uređenju dnevnog boravka, izvoditi stanare u šetnju i provoditi deo vremena sa njima.

U slobodno vreme biće organizovan izlet na kom će učesnići upoznati kulturno i istorijsko nasleđe Novog Pazara. Volonteri će imati obuke na temu komunikacije sa starijim osobama i o ispunjavanju njihovih potreba.

Volonteri će biti smešteni u sobama centra za negu starih osoba sa pripadajućim toaletima i tuševima. Obroci će takođe biti servirani u Centru.
Video prezentaciju centra za stare pogledajte OVDE

Radna terapija sa stanovnicima centra:
- Igranje društvenih igara sa starima- šah, monopol, karte;
- Izrada ikebana, sapuna, pletenje, heklanje;
-Organizacija zabavne večeri “Vesele 60-e”,i veče sa mađioničarom;
-Organizacija izleta (obilazak kulturno istorijskih spomenika u Novom Pazaru: Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Altun Alem džamija, Hamam, itd.).

Neformalne edukacije i slobodno vreme:
Nakon dnevnih aktivnosti u Domu za stara lica volonteri će imati aktivnosti u vidu neformalne edukacije u Kancelarijama za mlade u Novom Pazaru na sledeće teme: 1) Kako napisati predlog projekta za volonterski kamp, 2) Prezentacija aktuelnih konkursa Međunarodnih kampova 3) Predstavljanje programa MLADI SU ZAKON, 4) Veština komunikacije sa starijim osobama.

U slobodno vreme biće organizovan izlet na kom će učesnići upoznati kulturno i istorijsko nasleđe Novog Pazara. Volonteri će imati obuke na temu komunikacije sa starijim osobama i o ispunjavanju njihovih potreba.

Novi Pazar je grad u Raškom okrugu, na reci Raški, u središtu Novopazarskog Polja ili staroga Rasa. Novi Pazar nalazi se na 290 km južno od Beograda, na deonici starog puta koji preko Ibarske magistrale vodi prema Podgorici i Jadranskom moru. Lociran je u zvezdastoj dolini reka Jošanice, Raške, Deževske i Ljudske, na nadmorskoj visini od 496 m. Okružen je visokim planinama Golijom i Rogoznom i Pešterskom visoravni. Kraj je bogat prirodnim resursima. Uz prirodne i ljudske resurse, kao i brojne spomenike kulture, Novi Pazar ima velike potencijale za održiv razvoj – proizvodnju zdrave hrane i razvoj svih vidova turizma.

OZON KAMP 3 – Facebook Fanpage

Prijave su otvorene do 10. aprila 2017. godine.

Na volonterski kamp se mogu prijaviti svi mladi od 18 do 30 godina iz gore navedenih država. Svi troškovi smeštaja, ishrana i aktivnosti u slobodno vreme su obezbeđeni, a na volonteru je da sam organizuje put i uplati depozit od 2.000 dinara, koji se u celosti vraća kada, po povratku sa kampa, popuni evaluaciju.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

 

17. Mar 2017.
Najnoviji konkursi