Pokreni se arhiva

Poziv za učešće na treningu: Zaustavimo govor mržnje

Poziv za učešće na treningu: Zaustavimo govor mržnje

Zanima te sloboda izražavanja i njene granice? Smatraš da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i veruješ u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti? Aktivan/na si u oblasti rada sa mladima i aktivizma i zanima te da radiš kao omladinski/a edukator/ka?

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan pozivaju sve zainteresovane mlade aktiviste/kinje i omladinske radnike/ce da se prijave za učešće na treningu koji će se baviti jednim od velikih izazova interneta i online komunikacije – govorom mržnje.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene kao arena za uvrede i klevete koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje.

Kako je u demokratskom društvu sloboda izražavanja podjednako važna kao i tolerancija i poštovanje prava drugih građana/ki, bez obzira na njihovu društvenu i kulturnu pripadnost, važno je da građani/ke pravilno reaguju na govor mržnje i ostvare balans u online komunikaciji.

Trodnevni trening, koji će biti održan između 26-28. jula 2017 u Beogradu, upravo će obraditi temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, pravilno reagovanje na govor mržnje, ali I kreiranje kontra i alternativnih narativa govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude. Trening je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope, a finansiran je od strane Evropske Omladinske Fondacije.

Uslovi konkursa: Poziv je otvoren za 16 aktivista/kinja i omladinskih radnika/ca koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu. Od učesnika/ca se očekuje da imaju predznanja u omladinskom radu i/ili društvenom aktivizmu. Takođe, jedan od kriterijuma za odabir učesnika/ca biće prisutnost na društvenim mrežama.

Svi učesnici/e biće u obavezi da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: proizvedu kontra narativ na primer govora mržnje na koji su naišli, napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu govora mržnje u svojoj lokalnoj sredini. U sprovođenju ovih aktivnosti, učesnici/e će imati mentorsku podršku.

Formular za prijavu možete naći ovde, a prijave traju do 30. juna 2017.  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: ivana.jelaca@media-diversity.org.

Agenda treninga biće naknadna dostavljena učesnicima/cama. Odabrani/e učesnici/e biće obavešteni/e do 14. jula.

Učešće na treningu je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i hranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije