Pokreni se arhiva

KOMS traži MladGrad – omladinsku prestonicu Srbije

KOMS traži MladGrad – omladinsku prestonicu Srbije

Nagrada MLADGRAD ustanovljena je 2010. godine od strane udruženja Građanske inicijative. Cilj nagrade je da se oda priznanje za ukupan doprinos lokalnih samouprava unapređenju položaja mladih na lokalu I taj doprinos načini vidljivim široj javnosti. Pored toga, nagrada ima za cilj i da podstakne lokalne samouprave da učine više na unapređenju položaja mladih.

  1. godine žiri je dodelio priznanja u sledećim kategorijama:
  • Nagrada za lokalnu samoupravu za ukupan doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici;
  • Nagrada za lokalnu samoupravu za dodeljeni javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici;
  • Nagrada za medij koji je najviše doprineo unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici;

2016. godine, Građanske inicijative su dodelu MladGrada prepustili Krovnoj organizaciji mladih Srbije.

MLADGRAD je sada priznanje koje od 2017. godine Krovna organizacija mladih Srbije dodeljuje 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih,  jednom gradu* za doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici.

*Konzorcijum sastavljen od obavezno: jedinice lokalne samouprave, kancelarije za mlade, saveta za mlade, minimum 2 udruženja građana (organizacije mladih i organizacije za mlade) i dodatno: privatnih subjekata, javnih institucija, neformalnih grupa mladih.

Kako je nagrada MladGrad i do sada uživala određen prestiž u civilnom sektoru, laureati njenim dobijanjem stiču kredibilitet kod potencijalnih donatora. Sa druge strane, dobijaju podršku od partnera koji učestvuju u dodeli nagrade u sferi unapređenja života mladih u odabranoj prestonici. Dodela naredne nagrade vršiće se u odabranom gradu uz pomoć ovogodišnjih partnera.Cilj MLADGRAD priznanja: Cilj dodele priznanja jeste pružanje podrške lokalnim zajednicama u radu sa mladima. Odavanje priznanja, promocija i širenje priče o uspešnim primerima u radu sa mladima – a sve u cilju stavljanja pitanja položaja mladih visoko na dnevni red svih organizacija, institucija, političkih partija, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Priznanje doprinosi decentralizaciji omladinske politike i stavljanje u fokus uspešnih primera iz cele Srbije.

Preduslovi/eliminacioni kriterijumi

  • Aplikant – konzorcijum (sporazum o saradnju): JLS/KZM, udruženje mladih/udruženje za mlade (broj udruženja proporcionalan broju stanovnika/mladih), oformljen Savet za mlade
  • Postoji Lokalni akcioni plan (LAP) za mlade
  • Postoji budžet namenjen ostvarivanju ciljeva LAP za mlade
  • Postojanje javnog konkursa za finansiranje programa/projekata omladinskih organizacija/neformalnih grupa

VAŽNO: Svesni da ovi kriterijumi i njihovo ispunjenje podrazumevaju željenu, a ne stvarnu situaciju, konzorcijum nikako ne mora ispuniti sve kriterijume, osim eliminacionih. Ostali bodovi se akumulativno skupljaju, te zbog toga ohrabrujemo gradove da se prijave iako ne ispunjavaju sve/većinu kriterijuma.

Prijave se dostavljaju elektronski sa potpisanom izjavom o tačnosti dostavljenih podataka (Prilog 1). Svi narativni dokumenti dostavljaju se u naznačenom obrascu (Prilog 2).

Svaki dostavljeni dokument obeležiti brojem kriterijuma pod kojim se nalazi u tabeli i naziv grada koji konkuriše u naslovu dokumenta (npr. 4-8 Niš).

Prijave slati na konkurs@koms.rs do 1. avgusta 2017. godine u 23:59. Kandidati će o izboru biti obavešteni do 4. avgusta. Svečana dodela nagrade biće izvršena u okviru proslave Dana mladih, 12. avgusta.

Za sva pitanja pisati na maja.galovic@koms.rs.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije