Pokreni se

EU konkurs za umetničke autorske grafike – „ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE”

EU konkurs za umetničke autorske grafike – „ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE”

„Zajedno možemo više“ je konkurs umetničke autorske grafike, otvoren za sve građane Srbije koji žele da predstave svoju originalnu umetničku viziju i zaokružen idejni koncept na temu socijalnog uključivanja osetljivih grupa. Ranjive grupe trebaju širu podršku društva. Osobe sa invaliditetom, stariji, mladi, deca, žene, romska nacionalna manjina, – svaki pojedinac koji nailazi na prepreke prilikom uključivanja u zajednicu – treba podršku i pomoć. Svi moraju da imaju jednaka prava i šansu da žive dostojanstveno.

Autori umetničke grafike mogu da pomognu i doprinesu podizanju javne svesti o značaju socijalne inkluzije ranjivih grupa tako što će svojim umetničkim prijavama i individualnošću pristupa poslati snažnu poruku o tome kako oni vide taj proces, kako i koliko možemo bolje i šta su ideali kojima treba težiti.

Prvi član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kaže da se  „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”. Videti kako to izgleda kroz umetničku viziju autora, cilj je takmičenja.

Konkurs se organizuje u okviru projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvukoji EU finansira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija EU u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Organizatori konkursa tim projekta Podrska EU inkluzivnom drustvu i EU info centar – ohrabruju sve autore umetničke grafike da učestvuju i time podrže i doprinesu podizanju javne svesti o važnosti uključivanja ranjivih grupa u sve aspekte društva.

Propozicije konkursa

Ko može da učestvuje?

  • svaki građanin/ka Republike Srbije stariji/a od 16 godina ima pravo da učestvuje u konkursu
  • svi oni koji se amaterski ili profesionalno bave grafičkim dizajnom, crtanjem, slikanjem

Vremenski okvir konkursa?

  • konkurs je otvoren od 25. septembra do 25. oktobra 2017. godine

Kako slati radove?

  • grafičko rešenje obavezno treba da sadrži i tekstualnu poruku/slogan koja treba da bude motivacionog tipa u smislu ohrabrenja društvenog uključivanja ranjivih grupa
  • učesnici konkursa moraju da predaju svoj rad u vidu propisno nazvanog vektorskog pdf fajla
  • svaki učesnik može da pošalje do 2 rada na konkurs
  • konkursna prijava treba da sadrži:
    – podatke o autoru (ime i prezime, adresa, e-mail i kontakt telefon)
    – idejnu koncepciju (do 2000 karaktera)
    – vektorski pdf fajl rada (maksimum 2 rada)
    – podatke o radovima (tehnika, dimenzije, godina nastanka)
    – profesionalnu biografiju (ako je umetnik ima)
  • predmet rada ne sme ni na koji način da bude uvredljiv na rasnoj, verskoj ili nekoj drugoj osnovi, mora da poštuje granice dobrog ukusa
  • radovi sa konkursnom prijavom se šalju e-mailom na adresu takmicenje@euinfo.rs

Autorska prava radova pristiglih na konkurs prelaze na organizatora. Organizatori (Delegacija EU u Srbiji i EU info centar) imaju autorsko pravo da fotografije radova koriste na izložbama ili u publikacijama koje izdaju.

Organizatori će putem elektronske pošte kontaktirati nagrađene autore.

Nagrade?

  • Prva nagrada – robni vaučer u vrednosti od 800 EUR
  • Druga nagrada – robni vaučer u vrednosti od 600 EUR
  • Treća nagrada – robni vaučer u vrednosti od 500 EUR
  • Nagrada za 17 autora čiji će radovi ući u uži krug i biti prikazani na izložbi „ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” – poklon vaučeri u vrednosti od 30 EUR

Žiri i način glasanja?

Najboljih 19 radova biće izabrani za uži krug takmičenja od strane stručnog žirija koji će činiti po jedan predstavnik umetničke akademske zajednice iz Srbije, Delegacije EU, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i EU info centra.

Specijalna nagrada publike – svi radovi pristigli u konkursnom roku biće tokom 7 dana postavljeni na Fejsbuk nalogu EU info centra. Autorski rad koji dobije najviše lajkova ući će direktno u uži krug i biće 20 rad, pored 19 prethodno odabranih koje će ocenjivati stručni žiri. Od ukupno 20 autorskih radova u užem krugu, stručni žiri biraće tri najbolja rada za prvo, drugo i treće mesto.

Onih 20 najboljih radova iz užeg kruga takmičenja biće prikazano na izložbi autorske umetničke grafike „Zajedno možemo više” u Palati Srbija (Beograd), kao prateći događaj završne konferencije projekta “Podrška EU socijalnoj inkluziji” koja se održava u novembru 2017.

Izložba će biti predstavljena i u EU info centru u Beogradu (od 15. novembra do 15. decembra), a potom i u EU info kutku u Novom Sadu i Nišu, kao i u mnogim drugim gradovima širom Srbije.

Zašto učestvovati?

Učešćem na konkursu, pored toga što imaju priliku da osvoje jednu od nagrada, autori će steći i jedno novo iskustvo u istraživanju sopstvene zemlje u procesu transformacije u bolje društvo. Takmičenje je deo kampanje „EU za Srbiju čiji je cilj da javnosti prikaže kako sve sarađuju EU i različite organizacije i institucije u Srbiji u svim oblastima života. Od proleća 2001. godine do danas, EU je Srbiji donirala više od 3 milijarde evra. Ta bespovratna pomoć  obuhvatila je sve oblasti društva, počev od zdravstva, preko obrazovanja i reforme javne uprave, do ekologije i infrastrukture, a socijalna politika i podrška ugroženim grupama zauzimaju visoko mesto na toj listi.  (više informacija dostupno je na sajtu Delegacije EU: www.europa.rs).

Propozicije takmičenja možete preuzeti ovde.

Sve dodatne informacije u vezi sa konkursom možete dobiti slanjem mejla na sledeću adresu: takmicenje@euinfo.rs

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije