Pokreni se arhiva

#MladiProtivMržnje: Poziv za učešće na treningu

#MladiProtivMržnje: Poziv za učešće na treningu

Zanima te sloboda izražavanja i njene granice? Smatraš da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i veruješ u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti? Smatraš da se u školama ne govori dovoljno o govoru mržnje? Zanima te da radiš kao omladinski/a edukator/ka?

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i Institut za evropske poslove pozivaju sve zainteresovane mlade da se prijave za učešće na treningu koji se bavi velikim izazovom Interneta i online komunikacije – govorom mržnje, posledicama govora mržnje i vezama sa nasilnim ekstremizmom.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme mogu biti korišćene i kao arena za uvrede i napade koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje. Govor mržnje predstavlja zloupotrebu slobode izražavanja i kršenje prava drugih građana i kulture tolerancije uopšte.

Pozivaju te da se prijaviš na četvorodnevni trening, koji će biti održan između 12-15. februara 2018. u Beogradu, na temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, pravilno reagovanje na govor mržnje, i kreiranje kontra i alternativnih narativa govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude.

Trening se sastoji od predavanja, niza radionica, diskusija sa trenerima, predstavnicima relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, medija ili medijskih udruženja o govoru mržnje, važnosti poštovanja različitosti i tolerancije, veza između diskriminacije, društvene marginalizacije i ekstremizma.

Uslovi konkursa: Poziv je otvoren za 16 mladih do 30 godina starosti koji žive/rade/studiraju u Beogradu motivisanih da uzmu aktivnu ulogu u društvu i uključe se u borbu ptotiv govora mržnje, koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu.

Formular možete pronaći ovde.

Rok za konkurisanje: 4. februar 2018.
Selekcija učesnika/ca: 6. februar 2018.
Održavanje treninga: 12 – 15. februar 2018.
Aktivnosti nakon treninga: najkasnije 15. april 2018.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: ivana.jelaca@media-diversity.org.

Agenda treninga biće naknadna dostavljena učesnicima/cama. Odabrani/e učesnici/e biće obavešteni/e do 6. februara.

Učešće na treningu je besplatno. Sve troškove – hranu tokom trajanja treninga, troškove izleta, kao i troškove puta za učesnike koji putuju pokrivaju organizatori. Smeštaj nije obezbeđen jer se očekuje da svi učesnici/ce trenutno žive u Beogradu. Od učesnika/ca se očekuje da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: proizvedu kontra narativ na primer govora mržnje na koji su naišli, napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu govora mržnje u svojoj lokalnoj sredini. U sprovođenju ovih aktivnosti, učesnici/e će imati aktivnu mentorsku podršku. Ova faza zamišljena je kao produžetak procesa učenja.

Projekat #MladiProtivMržnje je deo projekta Borba protiv nasilnog ekstremizma u Srbiji – rano upozoravanje i prevencija Misije OEBS u Srbiji.

Fotografije je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije