Pokreni se arhiva

Volontiraj na konferenciji svih evropskih rok kampova za devojčice!

Volontiraj na konferenciji svih evropskih rok kampova za devojčice!

Kako izgleda jedan rok kamp za devojčice na Islandu, kako u Poljskoj a kako u Srbiji? Šta možemo naučiti jedni od drugih u radu sa decom i mladima u oblasti muzike i kako muzičku scenu učiniti otvorenijom za sve biće teme razgovora na konferenciji svih rok kampova za devojčice u Evropi, koju FEMIX organizuje od 20. do 22. septembra 2018. u Parobrodu u Beogradu. Konferencija je deo Music Empowerment Mobility Exchange (MEME) partnerskog projekta koji osnažuje mlade da se uključe u stvaranje muzike i doprinesu muzičkoj sceni.

U Beogradu će se okupiti 60 učesnica i učesnika iz Velike Britanije, Islanda, Irske, Finske, Norveške, Austrije, Poljske, Nemačke, Švedske i Srbije koji organizuju rok kampove za mlade, devojčice i devojke, kao i goste i gošće iz regiona i Holandije koji u svojim zemljama žele da po prvi put pokrenu ovakve kampove. Kao iskorak iz teorije i priče, program će u subotu 22. septembra “razbiti” koncert bendova iz kojih dolaze neke od mentorki Rok kampa za devojčice u Srbiji - Nemesis i Tri Kapljice, uz Vin Triste, nakon čega sledi jam session.

Da bi se konferencija održala u najboljem mogućem izdanju, potrebna je podrška 4 volontera/volonterke!

Prijavi se za učešće u organizaciji prve konferencije rok kampova za devojčice u Evropi ako:

  • Imaš između 18 i 30 godina
  • Govoriš engleski jezik
  • Veruješ da predrasudama nema mesta na muzičkoj sceni i da muzika ima moć da menja društvo na bolje
  • Želiš da naučiš kako se organizuju događaji u oblasti kulture i aktivizma
  • Hoćeš da saznaš kako organizovati rok kamp
  • Želiš da upoznaš muzičar(k)e, aktivistkinje i aktiviste koji su pokrenuli nešto novo u svojim sredinama i pridružili se svetskoj inicijativi

Prijavi se popunjavanjem online formulara. Pitanja možeš uputiti organizatorkama na femixinfo@gmail.com, preko Facebook-a ili Instagrama.

Volontiranje podrazumeva angažman od 6h dnevno, od 19. do 23. septembra. Obezbeđeni su obroci tokom smena, a prevoz i smeštaj u Beogradu nisu.

Rok kamp za devojčice u Srbiji teži da domaću rok i alternativnu scenu učini bogatijom muzičarkama, koje sada nisu dovoljno vidljive i prisutne su u manjem broju, naročito kada se radi o tradicionalno “muškim” instrumentima i žanrovima. To radi tako što motiviše devojčice da aktivno prate svoja muzička interesovanja. Tokom sedam dana devojčice uzrasta od 10 do 14 godina uče da sviraju osnove gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura uz podršku mentorki, i poslednjeg dana kampa nastupaju na otvorenom koncertu. Rok kamp za devojčice u Srbiji je 2017. pokrenula grupa mladih aktivistkinja i muzičarki okupljenih oko programa FEMIX, i do sada je održan dva puta.

Projekat MEME daje podršku preko 110 ljudi koji su aktivni na muzičkim scenama i u edukativnim i razvojnim programima u oblasti muzike iz deset različitih zemalja, koji su se okupili da razmenjuju iskustva i znanja u vezi sa organizovanjem zajednice i medijskim stvaraštvom. Projekat sprovodi evropska mreža Rok kampova za devojčice. MEME2018 podržava Erasmus plus, a lider projekta je Rok kamp za devojke sa Islanda "Stelpur Rokka". Projekat sprovode kao domaćini organizacija Ruby Tuesday iz Berlina i Organizacija za promociju aktivizma OPA iz Srbije – nosilac programa za afirmaciju stvaralaštva FEMIX i Rok kampa za devojčice u Srbiji. 

Preuzeto sa sajta Kancelarije za mlade Beograd.

Najnovije