Pokreni se arhiva

Letnja naučna škola 2019. – Petnica

Letnja naučna škola 2019. – Petnica

Nastavljajući tradiciju dužu od 35 godina, Istraživačka stanica Petnica će tokom leta i jeseni ove godine organizovati Letnju naučnu školu – obrazovni program za učenike koji školske 2018/2019 godine pohađaju sedmi razred. Program će biti održan u tri termina u trajanju od po devet dana.

Letnja naučna škola (LNŠ) je višedisciplinarni program koji uvodi zainteresovane učenike u osnovne metode nauke i istraživačkog rada. Tokom LNŠ, učenici mogu da se neposredno angažuju u aktivnostima teorijskog, praktičnog i istraživačkog karaktera u oblastima astronomije, biologije, elektronike, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologije, matematike, psihologije, računarstva i svih drugih disciplina koje su zastupljene u ISP. Cilj ovog programa nije da se nauče činjenice, vežbaju zadaci ili proverava znanje, već da se polaznici upoznaju sa principima i osnovnim metodama istraživanja i da se podstaknu da kritički razmišljaju i razvijaju istraživački duh. LNŠ okuplja veliki broj radnika i saradnika ISP.

Pravo prijavljivanja na LNŠ imaju učenici koji trenutno pohađaju VII razred i koji pokazuju izrazito visoku zainteresovanost za nauku i istraživački rad, kao i visok stepen samostalnosti i lične inicijative. Kandidati treba da budu spremni na odvajanje od roditelja i poznatog okruženja, kao i na rad i druženje sa vršnjacima koje do tada nisu imali prilike da sretnu. Ocene i nagrade sa takmičenja ne predstavljaju bitan kriterijum za izbor kandidata. Učesnici ne dobijaju nikakve diplome i učešće na LNŠ ne donosi nikakve formalne olakšice u daljem školovanju.

Informacije o prijavi možete preuzeti u nastavku teksta:

  • Informacija o Konkursu na linku.
  • Prijavni formular na linku.

Istraživačka stanica Petnica (ISP) je nezavisna i samostalna institucija koja organizuje različite programe vanškolskog obrazovanja u širokom spektru prirodnih i društvenih nauka.

Sa preko 8000 m2 moderno opremljenog prostora za boravak i rad i velikim iskustvom u organizaciji različitih aktivnosti, ISP se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje. Uz brojne učionice, u ISP se nalaze i velika naučna biblioteka, kao i laboratorije za arheologiju, astronomiju, biologiju, elektroniku, fiziku, geologiju i hemiju. Stanica raspolaže sa 170 mesta za smeštaj polaznika i saradnika, dok se ishrana organizuje u sopstvenom restoranu. Učesnici imaju pristup računarima i internet resursima, uključujući i bogato snabdevenu klasičnu i virtuelnu biblioteku i međunarodne akademske bibliotečke servise.

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije