Antropološki razgovori #6

U četvrtak, 4. maja od 18 h u prostorijama SKC-a održaće se „Antropološki razgovori koje organizuje Klub studenata etnologije i antropologije (KSEA), sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Između simboličkog i fizičkog: Antropološka analiza seksualnog nasilja

Fokus ovih razgovora biće seksualno nasilje. Da li je silovanje „prirodno”, ili pak posledica patrijarhalne kulture? Kako ga definisati? Kakvi su primeri kroz istoriju, a kakvi pravni okviri danas i, konačno, šta preduzeti i kako učiniti svet pravednijim i bezbednijim, oslobođen seksualnog nasilja? Kako je pitanje silovanja ujedno i pitanje rodnih uloga i odnosa moći u društvu, osvrnućemo se i na iskustva sa terenskog istraživanja o stavovima mladih devojaka u vezi seksualnog nasilja kako bismo pokušali da uvidimo na koje načine se antropološki uvidi mogu  iskoristiti u prevenciji ovog oblika nasilja.

Antropološki razgovori zamišljeni su kao mesto otvorene diskisije studenata etnologije i antropologije, ali i svih mladih drugih disciplina sa težnjom da se podstakne interdisciplinarni dijalog. Takođe, antropološki razgovori imaju za cilj da razmatrajući različite teme iz meseca u mesec, upoznaju širu javnost sa etnologijom i antropologijom, poljima istraživanja i njenom primenom u svakodnevnom i društvenom životu.

03. May 2017.
Uredništvo
Poslednji tekstovi